In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl de rubriek ‘Rondom Sionsberg’. Hier komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie vertelt Philippien van der Velde over aantal nieuwe methodes en behandelingen die zij aanbiedt in haar praktijk voor traditionele Chinese geneeskunde ‘In je element’, gevestigd in de G-vleugel van Sionsberg.

Al sinds 2010 runt geregistreerd therapeut Philippien van der Velde haar eigen praktijk voor traditionele Chinese geneeskunde. Daar behandelt ze voornamelijk cliënten door middel van acupunctuur. “Acupunctuur werkt door middel van het stimuleren van acupunctuurpunten met zeer dunne steriele naalden, wat zo goed als pijnloos is. Het vergroot je weerstand en werkt diep in op de lichamelijke en geestelijke conditie van mensen,” legt Philippien uit, die sinds 2019 met haar praktijk in de Sionsberg huist. “De kracht van acupunctuur is dat het de natuurlijke balans herstelt. Met acupunctuur kunnen we allerlei klachten verhelpen en verlichten, maar acupunctuur kan ook heel goed preventief ingezet worden. Acupunctuur heeft zijn werking al eeuwen bewezen en tegenwoordig wordt die werking ook wetenschappelijk aangetoond.”

Nieuw: Epiphora-methode
Naast acupunctuur biedt Philippien ook shiatsu, Dorntherapie en massages aan om lichaam, geest en ziel weer met elkaar in balans te krijgen. Sinds vorig jaar september is daar de Epiphora-methode bijgekomen. “De Epiphora-methode, ontwikkeld door fysiotherapeut Hans Timmerman, is een methode die de weg voor de doorstroming van bloed van- en naar de hersenen weer vrijmaakt. Met de methode leer je de drie hoofdoorzaken van een verstoorde doorbloeding in je brein op te lossen. Dat doe je door middel van houding, bewegingen en ademtechnieken. Op deze manier komt jouw zenuwstelsel weer tot rust en wordt de herstelkracht van je lichaam veel sterker.”

Positief resultaat bij long-covid en post-covid
De Epiphora-methode wordt al langere tijd gebruikt om mensen met bijvoorbeeld migraine, slaapproblemen, stressklachten en ander onverklaarbaar uitblijvend herstel te behandelen. Maar Timmerman heeft ontdekt dat deze oefeningen ook positief resultaat kunnen hebben voor mensen met long-covid en post-covid. “Klachten als vermoeidheid, brainfog, concentratieproblemen en geheugenstoornissen worden inmiddels erkend als gevolgen van het coronavirus. Die klachten hebben alles te maken met een verstoorde doorbloeding in de hersenen. Door het doen van de Epiphora oefeningen kun je ervoor zorgen dat de hersenen wel weer optimaal van zuurstofrijk bloed worden voorzien waardoor het zenuwstelsel tot rust komt zodat je sneller en beter kunt herstellen,” aldus Philippien. Het fijne is dat het toepassen van de Epiphora-methode en acupunctuurbehandelingen voor post-covid heel goed samengaan. Het versterkt elkaars werking.

Toepassing in eigen leven
Philippien heeft de Epiphora-methode ook toegepast in haar eigen leven, omdat ze het belangrijk vindt om uit eigen ervaring over de oefeningen te kunnen spreken. “Ik heb de oefeningen geleerd tijdens de opleiding tot Epiphora coach en ik ben ze daarna blijven doen. Ondanks dat ik geen klachten had, heb ik gemerkt dat er dingen in mijn leven verbeterd zijn: ik heb veel meer energie, ik voel me nog relaxter en heel helder, mijn huid knapt op en ik heb geen last meer van verzuurde spieren na sporten. Allerlei kleine dingetjes die door de Epiphora-methode opgeknapt zijn. Eigenlijk is de methode dus goed voor iedereen,” lacht ze.

Acupunctuur voor mentaal/emotionele klachten
Één van de acupunctuurmethodes waarmee Philippien werkt is de Benshen acupunctuur, waarvoor ze kortgeleden een verdiepende bijscholing heeft gevolgd. Benshen wordt ook wel psycho-therapeutische acupunctuur genoemd. Ze is erop gericht om psychische en emotionele klachten en trauma’s te behandelen. “De Chinese geneeskunde werkt holistisch: we zien het mentale, emotionele en fysieke als één. De Chinese filosofie onderkent dat de hoofdoorzaak van alle klachten voortkomt uit de psyche. Allerlei vormen van emoties en stress kunnen het functioneren van het lichaam ontzettend verstoren. Met Benshen acupunctuur kun je de natuurlijke balans herstellen en klachten in de basis aanpakken.”

Ooracupunctuur
Datzelfde geldt voor ooracupunctuur (NADA protocol). Philippien: “Deze soort acupunctuur wordt wereldwijd ingezet door professionele acupuncturisten om getraumatiseerde slachtoffers van bijvoorbeeld aardbevings- en oorlogsgebieden te behandelen.” Maar je hoeft geen groot trauma te hebben opgelopen om baat te hebben bij deze ooracupunctuurbehandeling. Ook kleine ongemakjes kunnen zorgen voor trauma in je lijf. “Stel: je bent betrokken geweest bij een ongeluk op de fiets. Fysiek houd je daar misschien niets blijvends aan over, maar zo’n trauma kan zich wel vastzetten in je lichaam. Voor dat soort klachten is NADA ooracupunctuur uiterst geschikt.”

Veel trauma en stress in huidige tijd
Praktijk ‘In je element’ loopt momenteel goed. Cliënten worden momenteel op een wachtlijst van een aantal weken geplaatst. Wat daarvan volgens Philippien de oorzaak is? “De huidige tijd brengt veel stress en trauma met zich mee. Veel mensen hebben de coronatijd bijvoorbeeld als traumatisch ervaren, waaronder ook veel jongeren.” Bovendien heeft ze het gevoel dat holistische genezing steeds meer inbakert in de samenleving. “Klachten als hooikoorts, reuma, migraine, spastische darmen, onverklaarbare rug- en schouderklachten – klachten waar in westerse geneeskunde soms weinig aan te doen is – kunnen vaak met acupunctuur nog wel behandeld en verlicht worden. Steeds meer mensen komen erachter dat holistische genezing toch nog het één en ander voor hen kan betekenen.”