Hepie de Haan
Sinds drie weken heeft Hepie de Haan uit Broeksterwâld aan de Woudweg in Dokkum haar Open Atelier. In het voormalig pand van Rijwielhandel Harm Haisma Tweewielers heeft Hepie aan de linkerkant haar werkruimte en aan de rechterkant een galerie.

Beeldhouwen
Na 20 jaar werken in de Horeca veranderde het leven van Hepie de Haan en wilde ze een switch maken. Schilderen deed ze al en via een streekmarktje kwam ze in aanmerking met een demonstratie beeldhouwen: “Daar lag ook een starterspakket en dat heb ik gekocht. En toen ik eenmaal was begonnen met beeldhouwen ben ik nooit meer gestopt! Na veel oefenen kwam ik in aanraking met “VakWerk Dokkum”. Daar heb ik een paar jaar meegedraaid en toen meerdere mensen mij vroegen of ik ook les gaf in beeldhouwen ben ik maar eens begonnen met drie personen tegelijk. Dat beviel zo goed, dat ik op zoek ging naar een juiste locatie. Het laatste anderhalf jaar heb ik lesgegeven in een atelier aan de Hantumerweg in de oude Boumanschool. Maar omdat dat pand op de lijst van afbreken staat, keek ik wel om me heen voor wat anders.”


Woudweg
Toen Hepie de Haan aan de praat raakte met Andries van der Meer, eigenaar van Hotel van der Meer, kreeg ze de mogelijkheid om een stuk ruimte naast het hotel te huren: “Ik was gelijk enthousiast en zag allelei mogelijkheden. Heerlijk buiten op de stoep werken, dat geeft wel een gevoel van vrijheid. Of straks als de brug weer vaker open staat, dan staan de mensen voor het pand stil en kunnen ze even naar binnen lopen. Ja, Dokkum heeft iets! Dat ik mijn atelier in Dokkum heb, dat is echt een bewuste keus, ik gun de mensen van Dokkum dit ook.”

Gast exposanten
In de galerie-ruimte hangen momenteel schilderwerken van Hepie zelf, maar het is de bedoeling dat gasten hun werk hier komen exposeren: “Ik hoop elke maand een andere expositie te hebben. Zo wisselt het mooi af en biedt het meerdere kunstenaars de ruimte hun werk te laten zien.” Het beeldhouwwerk van Hepie de Haan is deze maand te zien in Leeuwarden bij “ZIENN”. Hier exposeert ze samen met kunstenares Ans Markus en 9 anderen in het kader van Culturele Hoofdstad 2018. Daarna gaan haar beelden twee maanden naar “Ogenblik”, een galerie in Leeuwarden.

Hepie de Haan is aanwezig in haar Open Atelier op donderdag- en vrijdagmiddag en woensdag- en zaterdagmorgen. Meer informatie over haar cursussen, workshops en andere mogelijkheden zoals kinderfeestjes is te vinden op haar Facebookpagina.