Op zaterdagmorgen 3 oktober werd de historische bierpaal, welke symbool staat voor de rijke biergeschiedenis van Dokkum, teruggeplaatst aan het Grootdiep nabij Stadsbrouwerij Bonifatius aan de Diepswal. Via het Grootdiep werden door Schreiershoek Rondvaarten en Scouting De Granaet watertonnen naar de kade vervoerd, waarna de toelichting en openingshandeling plaatsvonden.

Biergeschiedenis Dokkum
Warner B. Banga en Piet de Haan stelden in 2018, in opdracht van de stichting Dockumer Biergilde, het boekwerk ‘Bierbrouwen in Dokkum’ samen over de geschiedenis van het bierbrouwen in Dokkum. Vlakvoor de onthulling van de bierpaal vertelde Banga over de rijke biergeschiedenis van Dokkum. “Zonder water geen bier. Uit de biergeschiedenis van Dokkum blijkt dat het water destijds niet rechtstreeks uit de stadsgracht werd geschept. Hiervoor werd het heldere water uit de Bonifatiusbron, net buiten de stadswallen, gebruikt. Met waterschuiten werd het water in houten tonnen vervoerd naar de brouwhuizen in de stad. Met behulp van de bierpaal werd het water via een goot de brouwerij binnengebracht. Na de dood van Bonifatius in 754 brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij op de Markt het Dokkumer bier. Particuliere brouwers namen dit werk over en zo ontstonden er uiteindelijk 19 brouwerijen.”

Bonifatiusbier
“In 1876 stopte de laatste bierbrouwer in Dokkum. Na 140 jaar is het Bonifatiusbier weer terug. Deze historische bierpaal c.q. potstoel is nu weer teruggeplaatst in een hedendaagse vorm en staat voor de rijke biergeschiedenis van onze stad”, aldus Frank van Dijk, een van de oprichters van Stadsbrouwerij Bonifatius. Na opening en de toelichting over de bierpaal, verrichtten burgemeester Kramer en Hans Groeneweg, directeur-conservator van Stichting Musea Noardeast Fryslân de officiële openingshandeling.