In de rubriek ‘Ondertussen bij’ nemen we een kijkje bij bedrijven in Dokkum of Dokkumer ondernemers. Soms hebben ze nieuws, soms openen ze deuren die anders gesloten blijven en af en toe vertellen ze een verhaal dat bij het ‘grote publiek’ niet bekend is. In deze editie nemen we een kijkje bij Brouwerij Dockum.

Brouwerij Dockum opende ruim een jaar geleden de deuren van de bierbrouwerij en het proeflokaal. Aan het parkeerterrein van de Koophandel wordt bewust en duurzaam gebrouwen met lokale ingrediënten. Op zijn Fries: ‘gewoan spesjaal bier’ dat onder de naam Kâld Kletske bekend staat.  Ook zijn hier mogelijkheden voor een rondleiding met proeverij en te midden van de brouwketels kan gegeten worden in het sfeervolle proeflokaal.


Bewogen en mooi eerste jaar
Monique van der Wal en Miranda van der Meer vertellen enthousiast over hun eerste jaar in dit nieuwe horecaconcept: “Het concept van Brouwerij Dockum is uniek in Nederland: combinaties van speciaalbieren en spijs die elkaar versterken. De open setting van een proeflokaal te midden van de brouwketels doet recht aan de ambachtelijke oorsprong van de producten. Door deze setting in samenhang met de hoge kwaliteit van de bijzondere gerechten en bijpassende Kâld Kletske speciaalbieren was het een heel mooi en bewogen jaar waarin we veel geleerd en iets neergezet hebben waar we heel trots op zijn. De opening van de Admiraliteitsdagen waar we 600 mensen ontvingen was de aftrap. Dit was slechts het begin. De brouwerij blijkt een gewilde locatie voor (bedrijfs)feesten, kerst- en nieuwjaarsborrels met gemiddeld 150 man per evenement, verkiezingen, bruiloften maar ook vergaderingen.”

Smaakbeleving in het proeflokaal
“In het proeflokaal draait alles om smaakbeleving. Hier worden bier en eten op een bijzondere manier met elkaar gecombineerd. Door minder maar beter te drinken, komt het speciaalbier pas écht tot zijn recht. We richten ons op bier én spijs. Onze bezoekers komen echt overal vandaan.” aldus Monique en Miranda, die benadrukken dat ze van donderdag tot en met zondag een restaurant zijn, maar daarbuiten op aanvraag open kunnen. “Veel mensen denken dat we alleen voor evenementen te boeken zijn. Het is zo dat we veel geboekt worden voor rondleidingen en proeverijen door Dokkumers en mensen van veel verder weg die maar enigszins affiniteit met bier hebben, maar we hebben ook een heerlijke diner- en borrelkaart. Gelukkig komen de mensen steeds vaker (spontaan) binnenlopen!”

Aanwinst voor de regio
Dit eerste jaar van de Brouwerij was ook bewogen, ze kregen van de gemeente te horen dat ze niet voldeden aan de juiste vergunningen en dat het restaurant gesloten moest worden. “Na een spannende tijd en constructieve gesprekken met de gemeente, is besloten dat de brouwerij open mag blijven. Het is gelukkig goed afgelopen en we zien toekomst vol enthousiasme tegemoet.“ aldus Monique en Miranda. De Brouwerij krijgt veel positieve en lovende reacties over het Kâld Kletske bier wat in Dokkum wordt gebrouwen. “Bier is een trend! En het is prachtig dat we dat hier in Dokkum kunnen laten beleven.” vertellen Monique en Miranda.

Kâld Kletske bierlijn en meer
Brouwer Tim Cuperus is verantwoordelijk voor het bier wat in Brouwerij Dockum wordt gebrouwen. Een jaar geleden stond er een lijn van zeven verschillende bieren, het afgelopen jaar zijn daar nog drie bieren bijgekomen. “We hebben een mooie bierlijn met verschillende soorten bier, voor iedereen wat. Momenteel zijn we bezig met  een nieuwe lijn “Dutch IPA”; bier in blik wat extra hoppig is. Het wordt een toegankelijk biertje met extra hop en tropische smaken als mango en passievrucht. Deze lijn wordt wat zachter en zoeter van smaak en in blik verkocht. Blik zorgt ervoor dat er geen licht bij het bier kan komen zodat de smaakintensiteit gewaarborgd blijft.” vertelt Tim die veel experimenteert met bier. Zo is Tim opnieuw bezig met Beau de Bruin en Eelke Zwart een nieuw Admiraliteitsbiertje te ontwikkelen. “Er komt dit jubileumjaar een nieuw biertje. Afgelopen jaar was de Pinas een succes, dat smaakte naar meer!”

Entree Awards en toekomst
Aan het einde van dit eerste jaar werd Brouwerij Dockum genomineerd in de categorie Best Hospitality Concept bij de Entree Awards, hét horeca-evenement waar de Oscars van de horeca uitgereikt worden. “We grepen helaas net naast deze prijs, maar de nominatie was zo’n groot compliment voor ons. Dé bevestiging dat we op de goede weg zijn, een kroon op ons harde werken van het afgelopen jaar. Bij de enthousiaste woorden van de jury realiseerden we ons: we hebben hier echt iets moois neer gezet.” aldus de enthousiaste Monique en Miranda. “We gaan met ons  team door met dit ijzersterke concept, ontwikkelen en experimenteren. Dat gebeurt overigens niet alleen door onze brouwer Tim, ook chef-kok Anco doet dat graag. Anco ontwikkelde een bierbitterbal met biermayonaise. Een topper op onze menukaart. Deze bitterballen zijn voor horecagelegenheden via groothandel Hanos te verkrijgen en de biermayonaise wordt ook hiernaast bij de Albert Heijn verkocht. Deze bevat wel 1,2% alcohol, dus: geniet, maar knijp met mate!” lachen Monique en Miranda.