In de rubriek ‘Ondertussen bij’ nemen we een kijkje bij bedrijven in Dokkum of Dokkumer ondernemers. Soms hebben ze nieuws, soms openen ze deuren die anders gesloten blijven en af en toe vertellen ze een verhaal dat bij het ‘grote publiek’ niet bekend is. In deze editie nemen we een kijkje bij café/cafetaria De Lantaarn.

Al jaren is café De Lantaarn, aan de Allert Jacob van der Poortstraat, een begrip in Dokkum. De Lantaarn was vroeger eigendom van Jippe Visser, die het op zijn beurt weer overnam van Boele Terpstra. Maar sinds 2000 is het zowel het café als de cafetaria in handen van Betty van der Wal, die een paar weken geleden nog haar tweede cafetaria heropende, nadat het een flinke verbouwing onderging.


Hoe het is begonnen…
“Het idee om eigen ondernemer te worden, is er eigenlijk altijd al geweest. Als jong meisje riep ik al dat ik later iets voor mijzelf wilde beginnen. Het idee van ‘vrijheid’ en het zelf kunnen indelen van mijn eigen tijd, was iets dat mij erg aantrok. In eerste instantie dacht ik altijd dat het iets in de in de levensmiddelen zou worden, want die richting had ik ook gekozen op de MDS; Middelbare Detailhandel School. Toch ben ik uiteindelijk in een heel andere sector beland, namelijk de horeca. Ik heb na mijn middelbare school, toen ik niet wist wat ik wilde, een cursus gedaan die te maken had met horeca. Na het behalen van die papieren vond ik het zo interessant dat ik daar graag in verder wilde. Ik ben toen langzaam gaan kijken of ik iets kon kopen in Dokkum en zo is De Lantaarn uiteindelijk op mijn pad gekomen. En nu zijn we alweer 19 jaar verder en zit ik hier nog steeds helemaal op mijn plek!”

De kick van het vak
Wat het horeca vak zo leuk maakt, volgens Betty? “De afwisseling qua werkzaamheden en het sociale contact met de mensen. Geen dag is hetzelfde en er gebeurt altijd wel wat! Maar de grootste uitdaging vind ik toch wel de drukke weekendspitsen. Als we met ons team de soms bizarre spitsen, ‘er doorheen weten te slaan’! Soms is het hectisch en hebben we aan twee bezorgers bijna niet genoeg in de spits, maar als alles dan tóch goed verloopt en iedere klant uiteindelijk tevreden weer de deur uitloopt, is dat een kick! Dat geeft voldoening. Vooral als die klanten elke week weer terugkomen, dan doen we het blijkbaar goed. Ik vind bovendien de combinatie café en cafetaria erg leuk, die afwisseling is heel fijn.”

Eén team
Toen Betty op haar 25e begon, stond ze elke dag nog zelf op de werkvloer, maar door de jaren heen is dat veranderd. “Vroeger werkte ik soms denk ik wel zo’n 80 tot 100 uren per week. Maar dat was voordat de kinderen er waren en ik nog jong was”, vertelt ze lachend. Ik was altijd in de Lantaarn te vinden. Ik voelde me erg verantwoordelijk en vond het soms lastig om de zaak ‘los te laten’, ook met vakanties etc. Maar dat is door de jaren heen wel beter geworden, hoor! Ik weet dat ik op mijn personeel kan bouwen en dat de zaak ook gewoon draait als ik er niet ben. Dat geeft veel rust. Ik ben erg blij met ons team, dat inmiddels uit veertien mensen bestaat.”

Een breed publiek
“Het publiek wat hier in De Lantaarn komt, is erg breed. Zo hebben we op vrijdag- en zaterdagavond veel jeugd die hier een feestje komen bouwen. En op zaterdag komen er veel sporters naar ons café, voetballers en korfballers etc., die hier na afloop van de wedstrijd gezellig komen eten en een biertje drinken. Op zondagmiddag hebben we dan nog de vaste ploeg dobbelaars en eigenlijk zit er nog van alles daar tussenin! We hebben veel stamgasten die hier al jaren komen, dat is erg leuk. Ook in de cafetaria zien we gelukkig veel dezelfde gezichten elke week, waardoor we veel klanten bij naam kennen. Dat maakt het ook persoonlijk.”

Onderscheidende kracht
Naast De Lantaarn zijn er nog veel meer cafés en cafetaria’s te vinden in Dokkum. Wat De Lantaarn onderscheidt van de rest? “Ten eerste bieden we de klant graag nét dat beetje extra. Zo krijgen onze klanten flinke porties patat en wanneer ze in het café eten, serveren we dit ook op borden. We zorgen er altijd voor dat er een ‘mooi bultsje’ op de patat zit. Mensen zullen hier niet snel met honger vertrekken. Daarnaast bieden we van vrijdag tot en met zondag een bezorgservice aan tussen 17:00 en 20:00 uur. Verder proberen we regelmatig muziekavondjes te organiseren in ons café, in verschillende soorten genres, zoals metal, rock en DJ-muziek. Kortom: voor ieder wat wils!“ Ook worden er veel jaarlijkse activiteiten georganiseerd in De Lantaarn, zoals de Nieuwjaarsduik en de Kerstbingo; dan zit de kroeg vol en dat is altijd beregezellig! Verder organiseren we op woensdagavond om de week we altijd een pubquiz en hebben we op dinsdagavond nog de darters, die hier tegen elkaar spelen”, aldus Betty.

Bijzondere ervaringen
Na bijna twintig jaar zijn er veel mooie herinneringen die zijn bijgebleven. Eén zo’n ervaring die veel indruk heeft gemaakt op Betty, waren de Admiraliteitsdagen vorig jaar. “Tijdens dit evenement, van donderdag tot en met zondag, mochten we met De Lantaarn alle tappunten in de stad verzorgen, dus op De Zijl, de Markt en de Grote Breedstraat. Met een groep van ongeveer zestig mensen, hebben we dat hele weekend geknald als één groot team. Ik vond het van te voren heel erg spannend, maar achteraf was het één groot succes en een hele belevenis! Alleen maar vrolijke mensen tijdens zo’n weekend en een geweldige sfeer!”, vertelt Betty enthousiast.

Veranderingen door de jaren heen
Ondanks alle leuke dingen, kent het horeca vak soms ook minder leuke kanten. Betty: “Door de jaren heen zijn de controles erg streng geworden. Met name de rook- en alcoholcontroles, die tegenwoordig bijna wekelijks plaatsvinden. Zo hebben we nu een apart rookgedeelte in ons café, maar als die deur ook maar eventjes openstaat, kan dit bijvoorbeeld al een boete opleveren. Dat soort dingetjes zijn jammer. De regels zijn gewoon veel strenger in vergelijking met vroeger, maar soms wordt het er voor mijn gevoel niet per se beter op. Daardoor wordt het papierwerk ook alleen maar meer, terwijl ik die tijd liever zou besteden aan mijn bedrijf.”

Tweede cafetaria
Naast De Lantaarn is Betty ook nog eigenaar van een pand in Damwoude. Dit pand, wat voorheen De Foarwei heette, is kortgeleden grondig verbouwd. “Ik heb dit pand destijds gekocht in 2005 en het is jaren een café met een cafetaria geweest. Ik heb het de laatste jaren verhuurd, maar nu wil ik het zelf weer oppakken. De bestemming van het pand is nu veranderd naar een luxe cafetaria, met een groot eetgedeelte erbij, waar ook gepoold en gelounged kan worden. Daarnaast is er nog een beamer met groot scherm, waar sportliefhebbers naar mooie wedstrijden kunnen kijken. Eigenlijk voor jong en oud dus. ”Het pand heeft aan de binnenkant een complete metamorfose ondergaan en is veranderd van bruincafé naar moderne eetgelegenheid. Vorige week was de officiële opening van De Halte, zoals de cafetaria nu heet.

Dromen
Dromen zijn er altijd en zo ook bij Betty; “Voor de toekomst lijkt het me nog wel eens wat om met een eigen foodtruck op diverse festivals te staan! Of het ooit zover gaat komen weet ik niet, maar dromen mag altijd, toch?” Verder ligt bij Betty de stiekeme wens dat één van haar kinderen haar horecazaken op een dag wil en kan overnemen. Betty: “Het zou natuurlijk het allermooist zijn als het in de familie kan blijven, maar ik zou het ze nooit opdringen. Ik weet ten slotte zelf hoe hard het werken is, en dat is zeker niet altijd gemakkelijk. Vooral in combinatie met een gezin. Maar dat is iets voor later! Ik leef met de dag en hoe de toekomst eruit zal komen te zien, zie ik dan wel weer…”

Deel dit bericht: