Museum Dokkum viert komend weekend zijn 60-jarig bestaan. Het diamanten jubileum wordt zaterdag 1 en zondag 2 april gevierd met allerlei activiteiten: bezoekers hebben het hele weekend gratis toegang tot het museum, er wordt een loterij georganiseerd met allerlei bijzondere prijzen en er vindt een kunst-of-kitschmiddag plaats, waar bezoekers historische én moderne items kunnen laten taxeren door vier deskundige taxateurs.

Van Admiraliteit tot armhuis
Het pand waar Museum Dokkum al zestig jaar huist, het voormalig Admiraliteitshuis, heeft een rijke geschiedenis. Wat begon met de bouw in 1618 als uitbreiding op het hoofdgebouw van de Admiraliteit, werd later een Latijnse en Nederduitse school en daarna een armhuis. Myrthe Westra, die de PR van het museum doet, vertelt: “Deze verschillende functies die het pand de afgelopen eeuwen heeft gehad komen op bepaalde vlakken nog steeds naar voren. Zo zie je bijvoorbeeld nog de contouren van de raadszaal van de Admiraliteit. En een deel van de deuren in het museum stammen uit de tijd van de Latijnse school.”

Voor de hele regio
Museum Dokkum vestigde zich in 1963 in het pand nadat het als Oudheidkamer in de bovenverdieping van de Waag zat. Lange tijd heette het museum ‘Admiraliteitshuis’. “Die naam hebben we een paar jaar geleden losgelaten,” zegt Myrthe. “We zijn namelijk niet alleen een admiraliteitsmuseum; onze collectie beslaat een veel groter aantal onderwerpen.” Zo neemt ook Bonifatius een bijzondere plaats in in het museum en zijn er uitgebreide Friese textiel-, speelgoed- en zilvercollecties te vinden op de bovenste verdiepingen. Ook exposeert lokale kunstenaar Cees Booij momenteel zijn schilderijen in het museum ter ere van zijn tachtigste verjaardag. “En we hebben sinds vorig jaar een tentoonstelling over Klooster Claercamp in Rinsumageest. Zo willen we de hele streekgeschiedenis bij het museum betrekken.” De naam ‘Museum Dokkum’ leek daarom toepasselijker.

Onderdompelen in een uniek stukje geschiedenis
Al deze tentoonstellingen en collecties zijn het weekend van 1 en 2 april gratis te bezoeken. “En je kunt dus meedoen aan de kunst-en-kitschmiddag of de loterij,” zegt Myrthe. “Er zijn allerlei prijzen te winnen, zoals een workshop schilderen met Hetty Combs van De Groen Kunst en Cultuur, een waardebon van Grandcafé-Hotel Van der Meer, een privérondvaart met koffie en gebak voor 8 personen van Schreiershoek Recreatie en nog veel meer.” Museum Dokkum wil met het jubileumfeest de Dokkumer geschiedenis en het plaatselijk belang van het museum onderstrepen. Het doel is dan ook om op deze dagen meer donateurs te werven. “En we hopen ook dat er dit weekend veel Dokkumers een kijkje komen nemen in het museum. Het is gratis, dus kom langs en dompel je onder in een uniek stukje geschiedenis.”

Het museum is zaterdag 1 april geopend van 10:00 tot 17:00 uur en zondag 2 april van 13:00 tot 17:00 uur. Toegang is gratis. Het volledige programma is te vinden op www.museumdokkum.nl.