Meer dan zestig jaar geleden kwamen Douwe Westra en Jopie Westra-Geertsma elkaar tegen op het ijs bij het Oosterbolwerk in Dokkum. Woensdag 30 augustus vieren zij hun zestigjarige trouwdag. In 1963 werd er getrouwd in het stadhuis van Dokkum – en na meerdere verhuizingen in binnen- en buitenland – wordt dit diamanten huwelijk in hun woning “de Ossekop” op De Markt in Dokkum gevierd. Hier kregen meneer en mevrouw Westra niet alleen een bloemetje, maar ook hun originele trouwakte van wethouder Pieter Braaksma overhandigd.

Ontmoeting op het ijs
“Ik kwam Douwe tegen op het ijs in Dokkum en vertelde hem dat ik ‘s avonds met een vriendin naar de ijsbaan zou gaan,” vertelt mevrouw Westra-Geertsma over hun eerste ontmoeting ruim zestig jaar geleden. “Wat bleek? Die avond stond hij ook op de ijsbaan. We hebben samen een paar baantjes geschaatst en van het één kwam het ander!” Na een jaar verkering en negen maanden verloving werd er in het stadhuis in Dokkum getrouwd.

Oosterwolde en de Kaaswinkel
In eerste instantie vestigde het kersverse koppel zich in Dokkum, maar na zes jaar verhuisden ze naar Oosterwolde in verband met Douwes baan als rayonhoofd bij kaasfabriek Eijssen in Alkmaar. Daar werden hun twee zonen en hun dochter geboren. “We hebben met heel veel plezier in Oosterwolde gewoond, maar toen onze oudste zoon Hans naar het voortgezet onderwijs zou gaan in Drachten, besloten we mee te verhuizen,” vertelt mevrouw Westra-Geertsma. Meneer Westra vult aan: “Uiteindelijk hebben we maar een jaar in Drachten gewoond. Ik had namelijk het idee om nog eens een eigen kaaswinkel te beginnen, en dan het liefst in Dokkum, omdat daar naar mijn idee nog niet zo’n kaaszaak bestond.” Zo gezegd, zo gedaan: het echtpaar kocht een pand aan De Zijl 7 en opende daar in november 1977 de Kaaswinkel.

Elfstedentochten meegemaakt vanuit huis
De Kaaswinkel groeide uit tot een waar begrip in Dokkum. “We hadden een gezellige winkel met een groot assortiment en verkochten veel boerenkarnemelk en schapenkaas aan particulieren,” herinnert meneer Westra zich. “Maar ook kerstpakketten en geschenkmanden aan bedrijven. Op een gegeven moment zijn we begonnen met de verkoop van Claercamperkloosterkaas en Bonifatiuswijn. Dat sloeg ontzettend aan!” Het gezin woonde in die tijd boven de Kaaswinkel. Mevrouw Westra-Geertsma: “We hebben drie Elfstedentochten meegemaakt met het zicht op het keerpunt vanuit onze woonkamer. Prachtig!”

De Ossekop
Vanwege Douwes gezondheidsproblemen werd na ruim negentien jaar besloten om te stoppen met de Kaaswinkel. Op 19 januari 1996 ging de deur definitief dicht. “Omdat er qua woningen weinig geschikts te vinden was in Dokkum, zijn we verhuisd naar Damwâld. Daar hebben we zeventien jaar met heel veel plezier gewoond.” Toch laat Dokkum hen nooit helemaal los: in de zomer van 2013 kopen ze een huis aan De Markt. “We zeggen nog regelmatig tegen elkaar: wat wonen wij hier mooi! We hebben een geweldig uitzicht de kerk en IJsfontein en er is altijd wel wat te beleven op De Markt. Een geschenk!” En heeft het echtpaar ook nog tips voor een lang, gelukkig huwelijk? “Dankbaar zijn voor al het mooie en vooral ook positief blijven, wat er ook gebeurt.”