De droom van Wiebe de Jong om een eigen ijs- en patisseriewinkel te openen, wordt halverwege december werkelijkheid. In het prachtige pand op de Dijk / De Zijl laat Wiebe straks zijn ambachtelijke proces van ijsbereiden en patisserie zien. Bij W’iis kun je straks terecht voor een ijsje, ijstaart, bonbons en nog veel meer lekkers.

Horeca achtergrond
Wiebe komt uit de horeca, hij heeft na zijn koksopleiding in verschillende restaurants in Nederland en België gewerkt. Ook in sterrenrestaurants deed Wiebe veel ervaring op: “Een keiharde en goeie leerschool!” Tijdens zijn horecaperiode ontdekte Wiebe hoe boeiend hij de patisserie vond. Hij raakte steeds meer geïnteresseerd in dit ambachtelijke vak en werkte vervolgens ruim zes jaar als chef-patisserie. In 2017 begon Wiebe, naast zijn werk, een eigen bedrijf wat hij steeds verder ontwikkelde: naast zijn passie voor patisserie ontstond een nieuwe passie: ambachtelijk ijsbereiden.


Erkend ijsbereider
“De materie rondom het bereiden van ijs is zo interessant, het is bijna scheikunde wat alle losse elementen met elkaar doen”, vertelt Wiebe die in 2019 de opleiding tot erkend ijsbereider in Italië, hét land van de ijsjes, volgde. Vrij snel na deze opleiding deed Wiebe mee aan het Nederlands kampioenschap ijsbereiden en werd daarna uitgenodigd voor het Europese kampioenschap in Rome. “Wat een ervaring was dat in Rome. En nu mag ik mij de nummer 84 van de wereld noemen.”

Van unit naar winkel
De afgelopen periode werkte Wiebe vanuit een unit op het erf van zijn schoonouders, die hij ombouwde tot productieruimte. “Ik kocht een ijsmachine en maak nu ambachtelijk ijs wat ik voornamelijk aan de horeca lever. Doordat de horeca momenteel dicht is, lever ik via mijn website ook aan particulieren”, vertelt Wiebe. “In de zomerperiode toen het zo druk was in Dokkum deed ik ook wat freelance werk bij de horeca. We moeten elkaar een beetje helpen, vind ik!” En zo zag hij ook dat het prachtige pand op de Dijk vrijkwam. “De droom van een eigen ijs- en patisseriewinkel kwam weer naar boven borrelen. Deze plek én de indeling van het pand zijn perfect voor het verwezenlijken mijn droom.”

Ambacht en winkel
Wiebe nam contact op met de eigenaar van het leegstaande pand en besloot om zijn droom achterna te gaan. “Achterin het pand komt de productieruimte met een extra ijsmachine, meerdere werkbanken en een koelruimte. Ik wil de mensen graag het ambachtelijke productieproces laten zien, dat kan hier perfect. Aan de voorkant van het pand, in de winkel, komt een lange vitrine waar ruimte is voor veertien verschillende smaken ijs. In de winter wordt een deel van die vitrine voor ijstaarten en ijspetitfourtjes gebruikt. Ook komt er nog een aparte vitrine voor de patisserieproducten als bonbons, gebakjes en taartjes.

Voorbereidingen in volle gang
De komende weken staan in het teken van voorbereiden op de opening van W’iis halverwege december. Zo heeft Wiebe al contacten gelegd met een boer uit de omgeving die de melk voor zijn ijs gaat leveren. “Ik ben zelf op het platteland opgegroeid en vind het mooi wanneer de basis van mijn ijs dan hier uit de omgeving komt. Ook is er een samenwerking met een boer die mij A2-melk gaat leveren: speciaal voor mensen met een koemelkallergie komen er twee ijssmaken gemaakt van schapenmelk.” Binnenkort verschijnen de ijstaarten alvast op de website van W’iis: “Dan kunnen die alvast voor de kerst besteld worden”, lacht Wiebe. Hij kijkt uit naar de komende periode, “Ik wil altijd bijleren en vernieuwen en vooral lekker mijn eigen ding doen!”