Hotel ABDIJ
Sinds deze week zijn Hotel de ABDIJ Dokkum en Restaurant de Waard van Dokkum geopend. Het restaurant is tot 1 juni alleen voor hotelgasten beschikbaar. Toen de vorige uitbater van het hotel niet langer de exploitatie van hotel De Abdij wenste voort te zetten, kwam het beeldbepalende monumentale pand aan de Markt een tijd lang leeg te staan. “We hebben nog even gewacht tot er iemand kwam, maar dat was helaas niet het geval”, vertelt Jan Michiel van der Gang tijdens een rondleiding. “Dat was natuurlijk zonde voor de stad en dus hebben we de koppen bij elkaar gestoken”. Vier Dokkumers ondernemers zetten gezamenlijk de schouders onder het project.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed omschrijft de Abdij aan de Markt in Dokkum met: ‘Voorgebouw aan de Markt uit 1854 met Doristische ingangspartij; achter nog deels gotische vleugel uit moppen en met vensters gevat in geprofileerde nissen met kantblokken; balkenzoldering op geprofileerde sleutelstukken’. In de afgelopen tijd werd er verbouwd en na onderzoek werd ontdekt dat de balken zelfs stammen uit 1534. Waarschijnlijk is deze balk hergebruikt bij de verbouw van de vleugel tot weeshuis in 1610.


Kamers
Het hotel kent vijf verschillende typen kamers, maar geen van de zestien kamers is identiek en ze zijn allesbehalve standaard. De uitstraling is gevormd naar het design van Pilat&Pilat, het Friese meubelmerk uit Twijzel. Samen met de authentieke elementen van het pand en moderne toevoegingen ontstaat een sfeer- en stijlvol geheel in iedere kamer. Het is goed te zien dat er bij de inrichting is gedacht aan zowel de zakelijke gast als de gezinnen met kinderen.

Restaurant
Top-chef Michael Roest (50) gaat aan de slag in restaurant de Waard van Dokkum van het vernieuwde hotel. Hij stopte op 1 januari met zijn zaak ‘De Waard van Ternaard’ in Ternaard, waar hij ruim twaalf jaar kookte. Hij groeide uit tot een van de beste chefs in het Noorden. “Ik was toe aan een nieuwe omgeving, aan een nieuwe uitdaging en een nieuw avontuur,” aldus Roest. Traditioneel in de basis, vooruitstrevend in de samenstelling en uitvoering, beschrijft de man die als een rock-‘n-roll-kok bekendstaat zijn kookstijl. Hij bereidt ook gerechten zonder vlees en vis. Uit zijn eigen tuin in De Westereen haalt hij de groenten. “Er is zoveel te halen van Friese bodem. Dat is een rijkdom die ik graag in mijn keuken breng,” aldus Roest.

Foto’s: Marit Anker