Dokkum is de mooiste stad van het noorden, misschien zelfs wel van Nederland. Niemand weet dat beter dan de Dokkum fotografen. Deze creatievelingen leggen de stad van alle hoeken en kanten en in elke kleur en vorm vast, het hele jaar door. In-Dokkum vraagt deze fotografen: waarom ben je zo verknocht aan Dokkum? Wat maakt deze stad zo fotografisch? En: wat is jouw perfecte plaatje? Deze week is Marcel Renou aan de beurt.

Waarom ben je begonnen met fotografie? En hoe is specifiek fotografie van Dokkum op je pad terechtgekomen?
Ik ben vanaf mijn veertiende aan het fotograferen geslagen. Ik wilde piloot worden. Gespaard voor een camera. Zo kon ik naast de vliegbasis vliegtuigen te spotten en te fotograferen. Heel veel oefenen, uitproberen en testen. En dat was geduld hebben… toen hadden we nog fotorolletjes en moest het eerst ontwikkeld worden om het resultaat te kunnen bekijken.
Sinds mijn elfde woon ik in het prachtige Dokkum. Mijn thuisstad. Vestingstad van het wad. Dat is trouwens ook één van de plekken waar ik veel en graag ben, het wad. En Dokkum… voor mij de mooiste stad van Nederland. Voor mij als fotograaf, maar ook als persoon dankbaar om hier te mogen zijn en te mogen wonen.

Wat is het mooiste plekje en het mooiste moment van de dag om Dokkum te fotograferen?
Een mooiste plek, mooiste foto, mooiste situatie…. Die zijn er niet. Elk moment heeft een eigen beleving en verhaal. Het moment vastleggen dat zich aandient en het perspectief zo plaatsen dat je het mooiste eruit kan halen. Hoe klein dat ook mag zijn.

Wat is het mooiste plekje buiten Dokkum dat je ooit hebt gefotografeerd?
Voor mij zijn dat de Wadden en de eilanden.

Welk plekje in Dokkum ben je juist van plan om nooit te fotograferen en waarom niet?
Elke plek is mooi en heeft zijn eigen karakteristiek. Er zal niet een plek zijn die ik niet wil fotograferen. Sterker nog, ik zou mensen willen vragen welke plek ze nog graag gezien willen hebben!

Wat voor plekje in Dokkum zou je staat nog op je bucketlist om te fotograferen?
Zo veel plekken heb ik al gehad. Elke dag is de bucketlist weer actief, omdat de omstandigheden elke weer anders zijn. Mensen fotograferen in Dokkum, voor wie ze zijn en waar ze voor staan, dat zou ik nog wel veel meer willen vastleggen.

Met wat voor gear fotografeer je precies?
Ik fotografeer met Canon Eos camera’s. Ik heb er twee en vele lenzen om in elke situatie, de compositie en het perspectief zo te krijgen dat wat ik met de lenzen naar mijn ziel wil vastleggen wat ik zie en voel.

Wat zijn jouw drie perfecte plaatjes van Dokkum en waarom?
Foto 1: Keerpunt Elfstedentocht in de vroege ochtend met een klein laagje ijs. Wanneer zou de tocht der tochten mogen plaatsvinden? Ik heb er drie meegemaakt en nu wel heel lang geleden…

Foto 2: Kerst in Dokkum…. ooit zo’n magische kerststad als Dokkum gezien?

Foto 3: Winters koud ochtengloren. Wanneer de dag ontwaakt!