Dokkum is de mooiste stad van het noorden, misschien zelfs wel van Nederland. Niemand weet dat beter dan de Dokkum fotografen. Deze creatievelingen leggen de stad van alle hoeken en kanten en in elke kleur en vorm vast, het hele jaar door. In-Dokkum vraagt deze fotografen: waarom ben je zo verknocht aan Dokkum? Wat maakt deze stad zo fotografisch? En: wat is jouw perfecte plaatje? Deze week vertelt Erik Lei over zijn passie.

Waarom ben je begonnen met fotografie en hoe is specifiek fotografie van Dokkum op je pad gekomen?
In de tijden van lockdown had ik vanwege het vervallen van de sportactiviteiten wat tijd over om me meer te verdiepen in de fotografie. Ik had al wel een camera, maar deed daar op de vakantiekiekjes na, vrij weinig mee. Ik ben online cursussen gaan doen en heb vele filmpjes bestudeerd om vervolgens natuurlijk zo vaak mogelijk op pad te gaan.
Fotografie is voor mij echt een hobby, om naast mijn dagelijkse baan als meester op de Burgerschool er even tussenuit te gaan. Ik woon in middels zo’n 12 jaar in Dokkum waarvan 10 jaar in de binnenstad, vanuit daar was het makkelijk om bij een mooie zonsopgang of zonsondergang een plekje op te zoeken voor een mooie foto. Inmiddels wonen we met ons gezin in de Trije Terpen en moet ik iets verder fietsen naar de binnenstad waardoor de last-minute fotomomenten wat minder zijn.

Wat is het mooiste plekje en het mooiste moment van de dag om Dokkum te fotograferen?
Dokkum heeft vele mooie plekjes zoals de Bolwerken en de Zijl, maar als ik dan toch één moet kiezen is dat het welbekende uitzicht op de twee molens. Windstil weer en een kleurrijke zonsopkomst maken dat uitzicht helemaal af. Ook de Bonifatiuskapel vind ik zeer de moeite waard om te fotograferen.

Wat is het mooiste plekje buiten Dokkum dat je ooit hebt gefotografeerd?
Afgelopen jaar ben ik op een fotoreis een week naar Mallorca geweest. Van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat omringd door mooie landschappen en dorpjes, met als klap op de vuurpijl de Melkweg bij een vuurtoren op het zuidelijkste (donkerste) puntje van het eiland.
Een mooie plek dichterbij, en zeker niet minder mooi is het Lauwersmeergebied. Een echt donkere plek waarbij je dichtbij Dokkum vele sterren (en de Melkweg) goed kunt fotograferen.

Welk plekje in Dokkum ben je juist van plan om nooit te fotograferen en waarom niet?
Naast landschappen vind ik het ook leuk om vogels te fotograferen, maar daarvoor heb ik in Dokkum nog niet een goed plekje gevonden. De parken, zoals bijvoorbeeld het park tussen Mearsloatswal en de Parklaan of het Tolhuispark zijn weinig spectaculair. Om vogels te fotograferen ga ik daarom vaak naar vogelhutten in het midden van het land.

Wat voor plekje in Dokkum staat nog op je bucket-list om te fotograferen?
Sinds kort bezit ik een drone, om naast mijn ‘normale’ foto’s ook het perspectief vanuit de lucht te kunnen fotograferen. De vele bekende plekjes heb ik allemaal al wel eens gefotografeerd, maar ik ben benieuwd hoe die bekende plekjes er vanuit de lucht uit zullen zien.

Met wat voor gear fotografeer je precies?
Ik fotografeer met een Nikon D850 in combinatie met verschillende lenzen (groothoek tot telelens) en een dji mini pro 3 drone.

Wat zijn jouw drie perfecte plaatjes van Dokkum en waarom?

Foto 1: Een prachtige zonsopkomst vanaf de Altenabrug.


Foto 2: Vanuit de lucht zie je de bijzondere vorm van de Bonifatiuskapel.


Foto 3: Zicht op De Dijk.