Dokkum is de mooiste stad van het noorden, misschien zelfs wel van Nederland. Niemand weet dat beter dan de Dokkum fotografen. Deze creatievelingen leggen de stad van alle hoeken en kanten en in elke kleur en vorm vast, het hele jaar door. In-Dokkum vraagt deze fotografen: waarom ben je zo verknocht aan Dokkum? Wat maakt deze stad zo fotografisch? En: wat is jouw perfecte plaatje? Deze week vertelt Arjan Sijtsma zijn verhaal.

Waarom ben je begonnen met fotografie? En hoe is specifiek fotografie van Dokkum op je pad terecht gekomen?
Sinds 2014 houd ik mij in mijn vrije tijd bezig met (voornamelijk) landschapsfotografie. Ik houd enorm van de natuur en het mooie weidse Hollandse landschap. Dat ik al dat moois vanuit mijn perspectief vast kan leggen, met andere mensen kan delen en vooral kan laten zien hoe mooi Nederland is, is de reden dat ik met fotografie ben begonnen. Naast landschapsfotograaf ben ik ook vastgoedfotograaf.
Ondanks dat ik nu alweer drie jaar met mijn vrouw en twee kinderen in het mooie en gezellige dorp Metslawier woon, ben ik in Dokkum geboren en heb ik er 37 jaar met veel plezier mogen wonen. Ik zal mij dan ook altijd een echte Dokkumer blijven voelen. Hierdoor is mijn liefde voor Dokkum natuurlijk ook ontstaan en wat is er nu mooier om die schitterende stad vanuit het oog van mij als fotograaf met de rest van de wereld te mogen delen.

Wat is het mooiste plekje en het mooiste moment van de dag om Dokkum te fotograferen?
De prachtige panden aan de Turfmarkt die op een windstille dag in het Kleindiep gespiegeld worden, vind ik wel een van de allermooiste plekjes in Dokkum. Het mooiste moment om (Dokkum) te fotograferen is eigenlijk rond zonsopkomst. Simpelweg omdat het licht dan het allermooist is. Maar in het blauwe uur en bij donker leent een stad als Dokkum zich er ook uitstekend voor om al die prachtige oude panden, straatjes en verlichte molens op een sfeervolle manier vast te kunnen leggen.

Wat is het mooiste plekje buiten Dokkum dat je ooit hebt gefotografeerd?
De slogan verraad het al een beetje… Dokkum vestingstad aan het Wad! Met ons prachtig stukje Werelderfgoed de Waddenzee vlak naast de deur, was er natuurlijk geen ontkomen aan dat mijn passie daar al snel zou komen te liggen. Het Wad zo verraderlijk als ze mooi is, zo spannend als ze gevaarlijk is en zo rustgevend als mijn foto’s zijn. Het liefst leg ik vast wat de Waddenzee achterlaat als ze zich terugtrekt en een scala aan lijnen, geulen en groeven in de zeebodem tekent. Het ziet er elk getij weer anders uit, waar je ook kijkt. Neem zeker eens een kijkje op www.arjansijtsma.nl of op mijn Facebook of Instagram als je ook zo van het Wad houdt. Op Instagram heb ik een apart account uitsluitend voor mijn Wad foto’s. Dat kun je vinden op “Waddenfotograaf”.

Welk plekje in Dokkum ben je juist van plan om nooit te fotograferen en waarom niet?
Vanuit mijn oog als “landschapsfotograaf” zal ik woonwijken en industrieterreinen nooit gaan fotograferen. Simpelweg omdat ik het niet bij deze tak van fotografie vind passen en het mij niet aanspreekt. Als “vastgoedfotograaf” ligt dat natuurlijk weer heel anders.

Wat voor plekje in Dokkum staat nog op je bucketlist om te fotograferen?
Op dit moment eigenlijk geen een. Ik heb al veel mooie plekken in Dokkum gefotografeerd, maar soms loop of rijd je ergens langs en denkt dan ineens: hé, vanuit deze hoek of met deze weersomstandigheden is het ook fraai om dit vast te leggen. Dit soort dingen schrijf ik dan op en als ik dan tijd heb en/of de gewenste weersomstandigheden doen zich voor, dan rijd ik er naartoe en maak ik de gewenste foto.

Met wat voor gear fotografeer je precies?
*Canon EOS 80D
*Diverse objectieven zoals een groothoek-, zoom- en een prime lens.
*Grijs- en grijsverloopfilters
*Benro statief (TMA48CXL)
*DJI Air 2s drone

Wat zijn jouw drie perfecte plaatjes van Dokkum en waarom?

Foto 1: Een zogenaamd “top down” shot van Dokkum. Zo zie je duidelijk dat Dokkum een echte vestingstad is. Daarnaast zorgen de verlichte straten voor een schitterend lijnenspel waar je urenlang naar kunt blijven kijken.


Foto 2: Het was een schitterende maar koude en vochtige ochtend in januari. Dokkum was bedekt onder een deken van mist. Als je dan met een drone omhoog gaat krijg je de meest sprookjesachtige beelden. Als kers op de taart kleurde de lucht aan de horizon prachtig roze.


Foto 3: Een van de mooiste plekjes in Dokkum. De prachtige panden aan de Turfmarkt in Dokkum terwijl de lucht prachtig roze kleurde en in het Kleindiep werd gespiegeld. Dit beeld heb ik al heel vaak onder verschillende weersomstandigheden vastgelegd, maar het blijft mijn favoriet.