In de nieuwe rubriek ‘Het nieuwe normaal in Dokkum’ nemen we een kijkje bij ondernemingen, organisaties of locaties om te vragen hoe ze omgaan met ‘Het nieuwe normaal’. Of hoe bereid je je daarop voor? En wat is eigenlijk ‘Het nieuwe normaal’ in Dokkum? Deze editie is Maaike Holwerda, koster van de Fonteinkerk, aan het woord.

Komende zondag is het voor de Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens voor het eerst weer mogelijk fysiek aanwezig te zijn bij een kerkdienst. De afgelopen maanden was koster Maaike Holwerda van de Fonteinkerk samen met haar collega’s druk met de voorbereidingen hiervoor, conform alle geldende protocollen.


Coronamaanden zonder kerkbezoek
“Heel raar, heel onwerkelijk! Alles stopte ineens midden in ons seizoen. Zat ik thuis en was er even geen werk te doen”, zo voelden de eerste weken voor Maaike Holwerda aan het begin van de coronaperiode. “Iedereen zat zoveel mogelijk thuis en gelukkig waren we hier in het noorden in de gezegende omstandigheden dat we nog lekker naar buiten konden.” Tijdens deze blijf-zo-veel-mogelijk-thuis-weken gingen de rouwdiensten in de Fonteinkerk wel door. “In kleine samenstellingen, onder hele strenge maatregelen. Toch heb ik vaak gehoord dat deze samenkomsten intiemer waren en voelden. Dat het iets speciaals bracht “, vertelt Maaike Holwerda.

Nieuwe ontwikkelingen
Vrij snel werden er online kerkdiensten georganiseerd: beelduitzendingen naast de bestaande mogelijkheid om mee te luisteren via de Kerkomroep. “Zo zie je dat deze periode ook mooie dingen met zich mee brengt. Want deze online kerkdiensten willen we blijven aanbieden. Op deze manier kunnen ook mensen die slechter ter been zijn of ziek zijn, de dienstbeleving meekrijgen. Ik hoor van de mensen dat ze zich veel meer betrokken voelen bij de dienst nu ze ook de beelden erbij hebben. Ook leidt het tot mooie initiatieven. Zo hoorde ik dat er een groepje mensen thuis, op veilige afstand tot elkaar, het avondmaal gevierd hebben tijdens onze beelduitzending. En dat thuis vieren en beleven van het geloof, dat heeft toch ook wat!”

Reserveren, instructies en
De afgelopen periode heeft een groep vrijwilligers het op zich genomen een online reserveringssysteem te ontwikkelen waarmee zowel de activiteiten die door de kerk georganiseerd worden, als het bezoeken van een kerkdienst of een kindernevendienst/kinderkerk/kinderoppas, online te reserveren zijn. Maaike Holwerda vult hierover aan: “Voor het oudere publiek die misschien niet computermachtig zijn, is er de mogelijkheid om woensdagmorgen telefonisch via het Kerkelijk Bureau te reserveren.”

De gang van zaken tijdens de dienst ziet er als volgt uit: “We kunnen hier in de Fontein in totaal honderd mensen een plekje bieden. Het zit-plan wat we hiervoor gemaakt hebben is letterlijk met een anderhalve-meter-stok opgesteld. Wanneer de mensen hier zondagmorgen aankomen checken we eerst of ze zich daadwerkelijk hebben aangemeld via ons reserveringssysteem, anders kunnen we ze helaas niet toelaten. Bij het reserveren verklaren ze al dat ze alleen de viering bezoeken wanneer er geen gezondheidsklachten zijn, maar bij binnenkomst doen we opnieuw de gezondheidscheck. Er kan geen gebruik worden gemaakt van de garderobe. De mensen kunnen de handen ontsmetten bij de ontsmettingszuilen en worden daarna door onze servicemedewerkers, die opvallende hesjes dragen, naar hun plek gewezen. Aan het einde van de dienst wordt op de beamer aangegeven hoe de bezoekers de kerk weer kunnen verlaten of eventueel de kinderen van de kindernevendienst weer op kunnen halen.” Na de kerkdienst zal Maaike, die per dienst zes extra medewerkers nodig heeft, de kerk eerst een kwartier laten luchten, waarna ze met ontsmettingsmiddelen alle stoelen bij langs zullen gaan.

Multifunctionele rol voor de kerk
Maaike Holwerda merkt dat er steeds meer verschillende aanvragen binnenkomen voor de ruimtes in de Fonteinkerk. “Bijvoorbeeld het Filmhuis vraagt of ze hier corona-proof hun films mogen vertonen, of het koor vraagt of ze mogen komen repeteren. Ik vind het prachtig dat we zo multifunctioneel inzetbaar zijn en vind dat we hier vooral in moeten participeren. Daarnaast creëren we een stukje goodwill en hebben de mensen ook eens even wat anders, dan alleen maar: corona. Wij hopen eigenlijk niet dat dit het ‘nieuwe normaal’ is! We kunnen en willen ons niet voorstellen dat we niet meer met een volle kerk een dienst vieren. Al zal het nog wel even duren voordat dat weer zover is. We missen vooral het contact met de mensen. Mensen voelen zich hier vrij en willen graag dat praatje met ons maken. Natuurlijk pakken de dominees dat sociale stuk ook weer op. Toch is het bezoek op zondag naar de kerk, die beleving en het achteraf napraten tijdens een bakje koffie, zó belangrijk voor de mensen”, aldus Maaike Holwerda.