Halve Maan Dokkum
Aanstaande zaterdag 8 februari opent de ‘Halve Maan’ aan de Diepswal de deuren. Na een grondige verbouwing en totale metamorfose kan je hier terecht voor onder andere een kopje koffie (to-go), lunch, diner, borrel en vooral veel speciaal bier.

Foto: Marit Anker


Speciaal bier en keuken
Eigenaar Theo Kingma kocht het pand twee jaar geleden en startte een jaar geleden met de verbouwing van het historische pand aan de Diepswal: “Ik heb een passie voor speciaal bier, wat ik ook veel bij mijn andere café – Eric’s Café aan de Markt – aanbied. Ik merk dat de toerist ons daar moeilijk weet te vinden, dat zal hier aan de Diepswal heel anders zijn. Ik had altijd de ambitie om naast het café iets anders te openen, waar een andere doelgroep terecht kan. Een plek voor een hapje mét een drankje in een ongedwongen sfeer. Toen ik via via hoorde dat dit pand te koop kwam, met de bijbehorende geschiedenis, heb ik het bekeken en gekocht.” vertelt een trotse Theo.

Historisch pand
In het historische pand was vroeger brouwerij ‘het half Maentie’ gevestigd. Volgens het boek Bierbrouwen in Dokkum stamt de oudste officiële vermelding van de brouwerij uit 1625. Op een kaart uit 1616 staat echter al een putstoel aangegeven. “De aanwezigheid van de putstoel verraadt de aanwezigheid van een brouwerij. Met een putstoel haalde men het water uit de waterschuit en bracht het via een goot naar de ketel in de brouwerij. In dit geval was het water afkomstig uit de Bonifatiusfontein. Het water uit de grachten van Dokkum was om twee redenen niet geschikt voor consumptie. Destijds was er nog een open verbinding naar zee en was het water in de grachten brak. Ook werden de grachten als open riool gebruikt. De Brouwerij bleef hier tot 1803 gevestigd.” aldus Warner Banga en Piet de Haan, schrijvers van Bierbrouwen in Dokkum.

Metamorfose
Nieuwe eigenaar van het pand Theo vertelt over de verbouwing van de afgelopen periode: “Er was 40 jaar niks aan het pand gebeurd, we hebben het volledig gestript. Tijdens de hele verbouwing heeft mijn vader heel veel werk verricht en heeft Bouwbedrijf Jellema ons fantastisch begeleid. Samen met een ontwerpbureau uit Meppel bepaalden mijn vriendin Melanie en ik de kleurstelling en de inrichting. We kozen voor een strak groen plafond en stemden daar de beton look van de muren en de andere industriële kleuren op af.” In het pand is ook duidelijk de link naar de biergeschiedenis terug te zien; er hangen drie grote biervaten van 500 liter per stuk aan het plafond boven de bar. “Een stoere look die ook nog praktisch is voor het smalle pand. Het scheelt enorm veel ruimte nu de biervaten niet op de grond staan.” legt Theo uit.

Ongedwongen Grandcafé
Ruim 200 jaar nadat de brouwerij hier gevestigd was, gaat Theo zich op deze plek opnieuw bezig houden met bier. Er wordt geen bier gebrouwen, maar wel gedronken: “We schenken hier acht verschillende speciaal bieren van de tap en we hebben keuze uit vijftig verschillende biersoorten op fles. Bij dat biertje, of een ander drankje natuurlijk, kun je hier lunchen, dineren of borrelen. Niet te ingewikkeld; een stoere plate, lekker bourgondisch. We hebben ruim vijftig zitplaatsen in de ‘Halve Maan’, na de verbouwing van de bovenverdieping later dit jaar, hebben we daar nog extra ruimte. Die ruimte kan dan afgehuurd worden of kunnen we bij het café betrekken.”

De Halve Maan is vanaf zaterdag 8 februari 10.00u geopend. De openingstijden zijn van zondag t/m donderdag van 10.00 – 23.00u en op vrijdag en zaterdag van 10.00 – 02.00u.

Foto: Marit Anker