Vrijdag organiseerde de Wijkraad Binnenstad Dokkum samen met de Gemeente Noardeast-Fryslân een geveltuin aanplantdag. Bewoners van de binnenstad werden opgeroepen een geveltuin, smalle groenstrook langs de gevel, aan te leggen.

Samenwerking
Belangstellenden konden zich vooraf aanmelden en verzamelden zich ‘s morgens op de Zijl. De buitendienst van de gemeente stond de hele dag paraat om te ondersteunen bij het verwijderen van een rij straatstenen of stoeptegels. De plantjes werden door de bewoners zelf aangeschaft tegen gereduceerde prijs bij de Welkoop. De gemeente leverde geschikte grond voor de planten.


Geveltuin
Volgens de gemeente en de Wijkraad is een geveltuin goed voor de leefbaarheid: de kleuren verfraaien de straat en maakt de buurt gezelliger: “Meer groen in de straat draagt positief bij aan het klimaat, is goed voor de biodiversiteit en het maakt de mens vrolijk! Via deze dag is dit allemaal heel gemakkelijk te realiseren en leuk om samen te doen. Binnen no time is de straat zonder vergunning opgefleurd en de gemeente staat hier helemaal achter.”

Wethouder Pytsje de Graaf
Rond half een verzamelden de gemeentewerkers en de bewoners zich bij het Hellinghus voor de lunch. Ook plantte wethouder Pytsje de Graaf hier de laatste gevel tuin aan: “Het is heel belangrijk voor de binnenstad om nog groener te worden, de stad is nu nóg mooier: prachtig!” Doetje de Jong van de gemeente had de organisatie van vandaag in handen en was blij met de opkomst: “We hebben op ongeveer vijftien plekken in de binnenstad groen aangebracht en daarmee is deze eerste geveltuindag geslaagd. We hopen dat deze pijler een vervolg gaat krijgen en dat meer bewoners van de binnenstad enthousiast geworden zijn.”