In januari 2009 ging het Filmhuis Dokkum van start met filmvertoningen in het theater in Dokkum. Inmiddels vijftien jaar en honderden filmvertoningen verder heeft Filmhuis Dokkum een vaste plaats gekregen in het culturele aanbod van Noardeast Fryslân. Om dit te vieren, organiseert het filmhuis op 23 januari een bijzondere en feestelijke avond rondom een prachtige productie uit eigen regio: Bolta Zathe over twee karakteristieke broers die hun boerenbedrijf in Oostrum proberen te behouden.

Deze ontroerende documentaire werd lovend ontvangen op het Noordelijk Filmfestival afgelopen november. Filmmaker Hannah Swart groeide op in Jouswier vlakbij boerderij Bolta Zathe. De mestbult en het loeien van de koeien trokken haar nieuwsgierigheid. Ze besluit te gaan kijken en al filmend treft zij een wereld aan waarin de liefde voor trekkers, katten en muziek een grote rol speelt.

In de documentaire schetst ze een beeld zonder oordeel van het kwetsbare bestaan van beide broers, die dapper maar met moeite hun boerderij en eigen leven op de rails proberen te houden. Na de vertoning vertelt Hannah Swart over het maken van de film en de keuzes die ze daarbij heeft gemaakt. Na afloop is er muziek in de foyer en een drankje en een hapje om de avond feestelijk voort te zetten.