2016fietsbrug
De planning om de nieuwe fietsbrug over het Dokkumer Grootdiep voor de bouwvak aan te leggen, wordt toch niet gehaald. Dat liet wethouder Pytsje de Graaf donderdagavond weten tijdens de raadscommissie Omkriten in de gemeente Dongeradeel. Begin maart dacht de gemeente de planning nog te halen, de nieuwe brug is nu niet eerder dan in november van dit jaar gereed. Vanwege de vertraging gaat de Schreiersbrug weer open.

Schreiersbrug weer open
Vanwege de vertraging wordt de Schreiersbrug op korte termijn weer opengesteld voor fietsers en wandelaars, zo liet de wethouder weten. Er komen wel aanpassingen, waaronder een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur op de brug. In de praktijk werd het fiets- en wandelverbod over de brug overigens ook al massaal genegeerd en werd het negeren van het verbod door de politie gedoogd.


Meerdere redenen
De wethouder kwam donderdagavond met meerdere redenen waarom de planning niet gehaald wordt. Volgens de Graaf is het lastig om het materiaal op tijd in Dokkum te krijgen, was er nog een dreiging van een hoger beroep en nam de afhandeling van eerdere bezwaren veel tijd in beslag. Ook de provincie zag de werkzaamheden in het drukke toeristenseizoen met gemiddeld 3000 vaarwegingen per week niet zitten.

Lang gekoesterde wens
Het aanleggen van de brug is een lang gekoesterde wens van de gemeente Dongeradeel en haar inwoners. Het biedt namelijk de mogelijkheid om de ontbrekende schakel in het fietsnetwerk in Dokkum zoals in het Gemeentelijk Verkeer – en Vervoer Plan Dongeradeel uit 2011 op te lossen. De gemeente sloot in mei 2015 een deal met de provincie Fryslân over het aanleggen van de brug en andere verkeerstechnische oplossing na de aanleg van De Centrale As. 

Deel dit bericht: