Na het bezwaar van de eigenaar van het pand aan de Markt waarin Miller en Monroe gevestigd is, ligt het project de komende zes weken stil. De rechter heeft geconstateerd dat er niet alleen een vergunning moest worden aangevraagd voor de herinrichting, maar ook een aparte vergunning voor de bouw van de IJsfontein. De bezwaarmaker had gevraagd om een voorlopige voorziening te treffen; dat betekent dat het werk per direct wordt stilgelegd. De bezwaarmaker heeft overigens geen moeite met de bouw van de fontein, maar vooral met het verlies van parkeerplaatsen. Het aantal parkeerplekken op de Markt wordt verminderd tot 28  nieuwe parkeerplekken aan de noordzijde van het plein.

Planning
Zowel de gemeente als de bezwaarmaker willen op korte termijn om de tafel om de situatie te bespreken. Op dat moment wordt ook duidelijk of de planning van de herinrichting van de Markt met fontein aangepast moet worden. De aannemer was de komende twee weken sowieso niet van plan om iets aan de Markt te doen. Op 8 januari zou worden begonnen met de sloop van de kunstwerken en het opbreken van de bestrating. Mochten er geen verdere juridische procedures volgen, dan zijn de vier weken vertraging vermoedelijk nog wel in te halen. De benodigde vergunning voor de innovatieve IJsfontein wordt in januari aangevraagd. Ook de provincie houdt zich met de vervolgprocedures bezig.

Elf fonteinen
De organisatie achter de elf fonteinen plaatste de afgelopen week de eerste fontein van de route in Leeuwarden. “Tsja… was altijd al het zwaarste stuk van de route”, zegt de organisatie, die de bezwaren met een korreltje zout lijkt te nemen. Op vrijdag 18 mei 2017 is de officiële opening gepland van alle elf fonteinen. Volgens de oorspronkelijke planning van de aannemer zou de herinrichting van de Markt op 4 mei zijn opgeleverd. Welke gevolgen de bezwaarprocedure exact heeft zal in januari blijken.