Sinds september 2018 maakt Service Apotheek Dokkum gebruik van een elektrische bakfiets voor de duurzame bezorg service. Deze fiets rijdt iedere middag door de binnenstad voor het bezorgen van medicijnen. Recent werd de fiets voorzien van het logo van de apotheek en daarmee is de duurzame bezorg service nu herkenbaar voor iedereen.

24/7 service 
“Het bezorgen op de fiets deden we al”, vertelt Reinette Stekenes, apotheker bij Service Apotheek Dokkum. “Dit gebeurde tot vorig jaar nog in de avonduren. In 2018 hebben we een aantal wijzigingen doorgevoerd in onze service. We bezorgen nu uitsluitend nog overdag en met een aantal vaste medewerkers. Daarnaast kunnen er nog steeds 24 uur per dag medicijnen worden afgehaald uit de kluisjes in de apotheek en tijdens openingstijden in Jumbo en Spar. Deze zijn toegankelijk met een code via sms”.

Vaste gezichten
Het bezorgen van medicijnen en hulpmiddelen is een vast onderdeel van iedere werkdag voor de apotheek. Nadat de apothekersassistente patiënten telefonisch op de hoogte heeft gebracht van de benodigde informatie over de medicijnen kan de bezorging beginnen. Iedere middag rond 14 uur gaan de bezorgauto én de bakfiets op pad. In totaal neemt dit 48 uur per week in beslag. Apotheker Peter Horsthuis: “We bezorgen veel voor ouderen en minder mobiele mensen. Dit doen we nu met een vast team van vier allround medewerkers en dat heeft veel voordelen. Het team kan bijvoorbeeld rechtstreeks met alle zorgcentra afstemmen, waar ook veel bezorgd moet worden”.

Signalerende functie
Een ander voordeel van het hebben van vaste gezichten is het sociale aspect: vooral ouderen vinden het fijn dat er een bekend gezicht de medicijnen komt brengen en een praatje is altijd welkom. Hierbij kunnen de bezorgers ook een signalerende functie vervullen. Peter: “Onze medewerkers komen regelmatig in de privé omgeving van deze mensen en weten vrij goed hoe de situatie is. Wanneer hier iets verandert dan valt onze medewerkers dit snel op en kan dit worden teruggekoppeld naar bijvoorbeeld de huisarts”.

Trapondersteuning
“In het westen zijn apothekers met (elektrische) fietsen en in het bijzonder koeriersfietsen al langer gebruikelijk. Wij hebben nu gekozen voor een elektrische bakfiets met een gesloten bak erop. Hier kan veel in en de fiets kan behoorlijk zwaar worden als hij vol zit. Bovendien waait het hier altijd! Dan is het fijn dat we trapondersteuning hebben wanneer je de Bolwerken op moet fietsen. Tot nu toe heeft het weer nog geen roet in het eten gegooid. Hopelijk kunnen we met de lage temperaturen deze week ook door blijven fietsen”.