De negende editie van de Admiraliteitsdagen in Dokkum eindigden erg zonnig zondagmiddag. Vier dagen lang stond de stad bol van maritieme activiteiten, optredens en eten en drinken. Vele tienduizenden bezoekers kwamen naar Dokkum om deel uit te maken van het feest. De organisatie had opnieuw het weer niet mee, met name op vrijdag- en zaterdagavond. Mede door de regenbuien en een betere spreiding van de optredens hoefde de stad dit jaar niet op slot. Alleen bezoekers van het optreden van rapper Bizzey op de Markt zaterdagavond moesten worden teleurgesteld. Hij hield het na twintig minuten optreden voor gezien, vanwege publiek dat met bier gooide.

Dokkum op de kaart
Het besluit van de organisatie om op donderdag de ‘Challenge of the Admiraal’ te organiseren was een schot in de roos. Deelnemers waren erg enthousiast en het kan niet anders dan dat dit onderdeel een vervolg krijgt. Alice Springs opende het muziekprogramma op de donderdag met flink opzwepende folksongs. Dat optreden werd door het publiek direct hoog gewaardeerd. De ‘Night of the praams’ vrijdagavond werd dit jaar gepresenteerd door Femke De Walle, met optredens van Jan Dulles, Ellen ten Damme en Robin Slutter. Voor het publiek genoeg kwaliteit om naar te luisteren. Het orkest werd door de artiesten bijzonder gewaardeerd en was van hoge kwaliteit. Anders dan andere jaren kwam het verhaal van Dokkum niet (meer) aan bod. Voor Dokkumers zelf wellicht ook niet meer nodig, voor de vele gasten van ver was het wel van toegevoegde waarde geweest.


Gewend aan grote namen
De vernieuwde opzet van het straattheater deze editie viel de meeste bezoekers ook op. Door al bij de toegangspoorten te acteren, kwam iedereen in aanraking met het lokale acteertalent. Met de tienjarige jubileumeditie van de Admiraliteitsdagen in zicht, lijkt Dokkum ook steeds meer gewend aan de grote namen die Dokkum bezoeken. Het optreden van hoofdgast Racoon zaterdagavond, waarvan zanger Bart van der Weide zelf toegaf met een kater op te treden, leverde van Dokkumers wisselende reacties op. Inmiddels gewend aan de grote namen, werd er op social media kritisch gereageerd. Dat werd overigens goedgemaakt door het optreden van de Dirty Daddies later die avond. Zij kregen het publiek volledig mee en zorgden voor een feest rondom De Zijl dat volgens bezoekers in jaren niet zo gezellig was.

Meeste drukte op zondag?
Officiële tellingen zijn er niet, maar de zondag(middag) leek toch echt de drukste dag in het historische centrum van Dokkum. Of het totaal aantal geschatte bezoekers aan het Admiraliteitsweekend net als vorig jaar rond de 80.000 ligt is wel waarschijnlijk. De kerkdienst die ook werd bezocht door commissaris van de Koning Arno Brok werd dit jaar ondersteund door de band Sela. Samen met het mooie weer zorgde dat voor een flink aantal meer bezoekers ten opzichte van andere jaren. In de loop van de middag stroomden zowel De Zijl als de Markt helemaal vol. Een fraai muziekprogramma van lokale en regionale artiesten, de Highlandgames met Wout Zijlstra op de Helling, foodtrucks en tal van andere activiteiten in de stad zorgden voor een fraai einde van een weekend waaraan meer dan 400 vrijwilligers en 200 bedrijven hun medewerking verleenden.

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht, menigte en buiten

Deel dit bericht: