Dokkumers Mathilda Broekstra, Iwan Postma en Harmien Scheepstra gaan van 18 t/m 21 juni meezwemmen met Maarten van der Weijden tijdens zijn Triatlon Elfstedentocht. In alle Friese steden zwemt het drietal 2 kilometer met de olympisch kampioen mee. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. “Onze teamnaam is ‘Vitaleer Dokkum gaat voor 11’,” vertelt Mathilda. “Die naam heeft een dubbele betekenis. We gaan voor de 11 steden, maar ook voor de 11 duizend euro aan donaties!”

Zwembad verruilen voor grachten
Mathilda, Iwan en Harmien zijn alle drie ervaren zwemmers en fanatieke sporters bij Vitaleer. “De afgelopen weken hebben we intensief getraind om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de tocht. We liggen minimaal vijf of zes keer per week in het water, soms zelfs vaker. Ook proberen we nu meerdere keren per dag te trainen, omdat dat dat tijdens de Elfstedentocht ook de bedoeling is.” En het zwembad? Dat hebben ze inmiddels verruild voor open water. “Als je straks een paar gekken door de grachten van Dokkum ziet zwemmen, zijn wij het waarschijnlijk!” lacht Mathilda.

Zowel overdag als ’s nachts zwemmen
Toen Maarten van der Weijden in december 2021 in een speciaal stromingsbad op de Markt in Dokkum een Elfstedentocht zwom, heeft Mathilda ook een deel meegezwommen. Maar, geeft ze toe, deze Elfstedentocht wordt een grotere uitdaging. De tweede dag wordt naar verwachting het zwaarst voor team Vitaleer. Hun flexibiliteit wordt op de proef gesteld, want de exacte doorkomsttijden van Maarten zijn van tevoren niet te voorspellen. Wat wél al te voorspellen is, is dat de zwemmers ook ’s nachts het water in zullen moeten. “We gaan met een caravan die kant op, waar we tussen het zwemmen door in kunnen slapen. Ieder van ons heeft bovendien een persoonlijke buddy, die met ons meereist van stad naar stad en ons ondersteunt met vervoer en spullen en ons natuurlijk zo veel mogelijk aanmoedigt.”

Persoonlijke redenen en kwalificatie
Elke zwemmer van het drietal heeft een persoonlijke reden om mee te doen met de Elfstedentocht. Mathilda: “Ik zwem voor mijn ouders, die beide kanker hebben gehad. Toen mijn vader vier jaar geleden op sterven lag, heb ik ontzettend veel uit het zwemmen kunnen halen. Ik vind het heel fijn dat ik op deze manier – door te zwemmen – geld op kan halen voor kankeronderzoek.” Zaterdag 27 mei moesten Mathilda, Iwan en Harmien proefzwemmen om zich te kwalificeren: ze moesten binnen drie uur drie keer 2000m zwemmen. Dat is ze gelukt. Team Vitaleer kan nu officieel de extreme uitdaging aangaan om samen met Van der Weijden (en zo’n veertig andere fanatiekelingen) de elf steden van Friesland te doorkruisen. “Ik heb er ontzettend veel zin in. Dit wordt voor ons de ultieme uitdaging,” aldus een enthousiaste Mathilda.

Je kunt team Vitaleer sponsoren via https://elfstedentriatlon.mvdwfoundation.nl/teams/vitaleer-dokkum. Alle donaties zijn welkom. Meedoen met de wandel- en fietstocht is nog mogelijk. Ook kun je je nog opgeven voor de wandeletappe Leeuwarden (5km) of de zwemetappe Sneek (500 of 2000m). Zie https://elfstedentriatlon.mvdwfoundation.nl voor meer informatie.