In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Tamme Smit.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Tamme Smit en ik houd me bezig met van alles op het gebied van vissen. Ik doe visonderzoek voor hogeschool Van Hall Larenstein, ik presenteer het programma VIS TV op RTL7 én ik ben visgids voor toeristen op het Lauwersmeer.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben in Dokkum geboren, ik ben er opgegroeid en ik heb er tot en met vorig jaar ook gewoond. In een straal van meer dan vijf kilometer buiten Dokkum zou ik niet graag willen wonen.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De Súd Ie. Bij het sluisje op de Eelaan heb ik heel veel tijd met mijn hengel en visnetjes doorgebracht. En daar heb ik op driejarige leeftijd (samen met mijn vader) mijn allereerste vis ooit gevangen: een heel dikke paling.

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Het terrein rondom de Prinsfabriek. Als je vanaf die kant Dokkum binnen komt varen, lijkt het aftands. De berenklauwen over het water, de ingeslagen ruiten, ramen die dichtgetimmerd zijn… Daar mag wel eens wat aan gedaan worden.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… prima.
Dokkum is over tien jaar… nog steeds de mooiste stad van Fryslân.
De nieuwe markt is… een pronkje!

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe gaat het met je?

Uitmuntend goed!

Vertel eens iets over je werk. Hoe ziet een werkweek er voor jou uit?
Ik werk in de regel vier dagen in de week voor hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden, waarvoor ik visonderzoek doe. Mijn collega’s en ik zijn veel op het water te vinden: we zijn hele dagen bezig met bijvoorbeeld fuiken zetten, fuiken legen, vissen zenderen, viseieren vangen, ontvangers repareren, noem het maar op. We doen onderzoek naar de visstand op verschillende plaatsen, de leefwijze van de vissen en op welke manier ze migreren.
Daarnaast presenteer ik geregeld het programma VisTV op RTL7. Daarvoor reis ik door het hele land op zoek naar bijzondere plekken om te vissen.
En ik ben visgids. Dat houdt het volgende in: tegenwoordig heb je veel toeristen die hier in de regio willen vissen, maar die zelf geen boot, geen hengel en/of geen kennis van de regio hebben. Die toeristen zoeken dan een visgids, dus iemand die hen voorziet van materiaal en een goede plek om te kunnen vissen. Dat doe ik dan vaak op het Lauwersmeer.
Ik zit ook nog in het bestuur van de hengelsportvereniging (HSV) Dokkum, een afdeling van de HSV Leeuwarden. Die vereniging organiseert viswedstrijden en -activiteiten in en rondom Dokkum.

Hoe ben je bij Van Hall Larenstein terechtgekomen?

Ik heb in Zwolle de sportvisacademie gedaan. Daarna ben ik aan het werk gegaan bij Sportvisserij Fryslân, de hengelsportfederatie van de provincie. Dat is een organisatie die o.a. vispassen verleent aan vissers. Bij Sportvisserij Fryslân hield ik me vooral bezig met de aanleg van visplekken, steigers voor mindervaliden en het organiseren van jeugdtoernooien en dergelijke. Ik vond het leuk werk, maar het bleek al snel dat ik niet gemaakt was voor een kantoorbaan. Daarom doe ik sinds vorig jaar mei visonderzoek voor de hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.

Waar komt je liefde van vissen vandaan?
Ik vis al sinds mijn derde. Ik was mijn hele jeugd bezig met vissen en alles wat daarbij komt kijken. Ik viste altijd: ieder weekend en elk vrij uurtje was ik met mijn bootje op de grachten te vinden. Op een gegeven moment gingen veel van mijn vriendjes op voetbal, dus ik wilde ook op voetbal. Maar nog voordat ik de eerste training had gehad, wist ik al: dit is helemaal niks voor mij. Dus toen ben ik gestopt met voetbal en ben ik alsmaar verdergegaan in het vissen.

Hoe ben je terechtgekomen bij Vis TV op RTL7?
Tijdens mijn opleiding heb ik stagegelopen bij een hengelsportwinkel in Surhuisterveen. Een vertegenwoordiger van een hengelsportmerk uit het Verenigd Koninkrijk kwam wel eens naar die hengelsportwinkel en wilde graag een jonge visser sponsoren. Op die manier kon het merk ook in Nederland reclame maken. Mijn baas vond mij daar wel een geschikt persoon voor. Ik kreeg een hengel van het merk, ik ving wat vissen, ik kreeg een pet van het merk, ik moest poseren met mijn vangsten…
Op een gegeven moment wilde het merk graag wat promotiefilmpjes van mij maken. Dat vond ik in het begin doodeng, maar na een paar video’s had ik de smaak wel aardig te pakken. Ik vond het steeds leuker worden. Bij de Hengelsportfederatie kregen ze die video’s ook te zien. Zo hadden ze op een gegeven moment het idee om samen met mij een viselfstedentocht te doen, maar dat is uiteindelijk niks geworden. Toen ik bij hen kwam te werken, heb ik het balletje opnieuw opgegooid. Daar had de Hengelsportfederatie wel oor naar, dus hebben we de Viselfstedentocht alsnog gemaakt. Dat programma werd uitgezonden op VIS TV XL. De producent vond dat ik ook wel aan de slag kon bij VIS TV, dus zo gezegd, zo gedaan. Vorig jaar hebben we voor Omrop Fryslân zelfs een Fryske versie gemaakt: Byt!

Wat is het beste visplekje van Friesland?
In een bootje in de binnenstad van Dokkum, met het zicht op De Zijl!

Wat is je mooiste vangst ooit?
Ik heb geen moment waarvan ik zeg: dat was mijn allermooiste vangst ooit. Mijn grootste snoek ooit ving ik op het Lauwersmeer, dat blijft natuurlijk heel bijzonder. Maar ik was laatst op vakantie in Aruba, daar ving ik een heel unieke tropische vis met allerlei felblauwe strepen. Dat was ook heel gaaf.
Zelfs als het de hele dag met bakken uit de lucht komt vallen en ik niks vang, kan ik een prachtige dag hebben. Het gaat mij niet specifiek om de hoeveelheid en grootte van de vissen. Elke dag op het water blijft bijzonder. Het is de variatie die het plaatje compleet maakt.

Heb je naast vissen nog andere hobby’s?
Buiten zijn. Lekker wandelen met de hond, het Lauwersmeer op met de boot, in de tuin bezig zijn… dat vind ik allemaal heerlijk.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Het liefst helemaal geen nieuws. Het nieuws is voor mij een bron van negativiteit, daar kan ik niet altijd heel goed tegen. Maar ik vind het wel belangrijk om af en toe stil te staan bij belangrijke onderwerpen zoals de oorlog in Oekraïne. Het is niet dat ik helemaal geen nieuws lees, maar ik hoef er mijn dag niet mee te beginnen en te eindigen.
In de auto of op de fiets? In de auto.
Online shoppen of de stad in? Ik probeer zoveel mogelijk de stad in te gaan, maar of dat ook altijd lukt…

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?

Bote Lei lijkt me leuk!

Foto: Sander Boer