In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Pieta Eisma.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Pieta Eisma en ik ben oprichter van KRYT Krijtconcept, waar ik oude kasten en andere meubels met veel enthousiasme een tweede leven geef.

Wat heb je met Dokkum?
Ik woon zelf in Damwâld, maar Dokkum is mijn werkgebied – en daar ben ik heel trots op! Dokkum is een fijne en gezellige stad. Dat hoor ik ook vaak van toeristen, die dol zijn op Dokkum vanwege alle bijzondere boetiekjes die de stad rijk is.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
‘s Ochtends rijd ik altijd langs het Vrijgevochtenwaltje… heel mooi vind ik dat. Alleen de naam al! Maar ook de locatie vind ik prachtig, met al die mooie tuinen aan het water. Wat een heerlijk knus plekje achter de bolwerken.

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Ik zou graag zien dat de oude Old Inn aan de Hantumerweg wordt opgeknapt. Het is een heel mooi, authentiek pand en voor veel mensen de aanloop naar de binnenstad. Het staat alleen al zo lang leeg, dat het op het moment niet heel representatief is voor Dokkum. Ik zou graag zien dat er weer iets in komt, en dan graag met behoud van die mooie, authentieke gevel!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… voor mij prima in ’t Panwurk.
Dokkum is over tien jaar… hopelijk een nog uniekere stad met allemaal bijzondere winkels waar toeristen graag voor naar het noorden toe komen.
De nieuwe markt is… prachtig! Ik stuur ook alle toeristen die bij mij in de winkel vragen naar de hotspots even naar de Markt. Al dat groen en de IJsfontein… wat een plaatje.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe gaat het met je?

Goed! Lekker druk!

Vertel eens iets over je werk. Wat doe je?
Ik lap oude kasten en andere meubels op. Het begint met lekker rondneuzen in de kringloop of Marktplaats afstruinen om oude kasten (of andere meubels) op de kop te tikken. Zodra ik een geschikt exemplaar heb gevonden, neem ik hem mee naar mijn werkplaats in de winkel of thuis. Dat is een beetje afhankelijk van wat er aan de kast moet gebeuren, en ook hoe groot deze is.
In mijn werkplaats maak ik hem schoon en verf ik hem. Dat doe ik met krijtverf. Ideale verf, want je hoeft van tevoren niet te schuren. De meeste kastjes verf ik twee keer, waarna ze de winkel in kunnen. Vaak zet ik ze op Instagram, en dan ben ik ze binnen een paar dagen kwijt.
Naast kasten verkoop ik ook woonaccessoires en krijtverf, zodat mensen zelf creatief aan de slag kunnen met hun meubilair. Af en toe geef ik ook ad hoc (en soms zelfs op locatie) interieuradvies.

Waarom ben je begonnen met KRYT? Hoe is dit op je pad terechtgekomen?
Ik werkte eerst als pedagogisch medewerker in de Sionsberg. Nadat mijn man en ik in 2017 twee maanden in Tanzania hebben gewoond, ging bij mij het roer om. In Afrika realiseerde ik me hoeveel kansen ik had in het westen. Daarom ben ik begonnen met KRYT, wat stiekem altijd al mijn droom was. Ik ben begonnen achterin de winkel bij Mikaza in de Hoogstraat. Dat was hartstikke leuk, maar praktisch gezien niet heel handig: ik had geen eigen ingang en parkeren voor klanten was lastig. Daarom ben ik na een klein halfjaartje verhuisd naar dit pand aan de Koornmarkt. Dat bleek de juiste keuze. Hier lap ik nu al 4 jaar met veel plezier kasten op. Ik ben de tel kwijt, maar ik denk dat ik inmiddels wel meer dan 500 kasten heb geverfd!

Wat is de grootste uitdaging op je werk?
Om van niets weer iets te maken. Ik ben nu bijvoorbeeld druk bezig met een oude apothekerskast uit Leiden, die bijna uit elkaar valt van ellende. Ik vind het een prachtige uitdaging om hem dan weer helemaal te laten shinen.

Heb je nog bepaalde doelen voor KRYT?
Ik vind in de winkel staan hartstikke gezellig, maar het is wel ontzettend tijdrovend. Sinds Marije de Vries af en toe in de winkel staat, heb ik wat meer tijd om kasten op te halen en op te knappen. En wat ik ook belangrijk vind, is dat ik nu wat meer tijd heb om een stapje terug te doen en écht te genieten van KRYT.

Wat maakt je gelukkig?
Ik haal veel voldoening uit het feit dat ik mensen blij kan maken met hun nieuwe kast! Het is mooi om van mensen hun huis een “thuis” te maken, een fijne plek waar ze graag zijn.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.
In de auto of op de fiets? Het liefst met de auto, want die kan ik volladen bij de kringloop 😉
Online shoppen of de stad in? De stad in, zeker weten!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?

Ik zou het stokje graag door willen geven aan Eke van der Veen of Hazel Birchall.