In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Iris Boersma.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Iris Boersma en ik werk sinds mei 2020 als hotelmanager voor Hotel de ABDIJ in Dokkum.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben hier geboren en getogen. Hoewel ik er een paar jaar tussenuit ben geweest naar Ameland, is Dokkum wel de plek waar ik thuishoor en waar mijn familie en vrienden wonen. En sinds twee jaar is Dokkum ook mijn werkplek, wat heel leuk is.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Ik vind het heel mooi om aan het bolwerk te zitten, met name in de zomer, als het watertoerisme weer toeneemt. Ergens aan het bolwerk, lekker bootjes kijken, dat vind ik het mooiste plekje.

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Ik zou het plein op de Markt graag nóg meer zien bruisen. De Markt is natuurlijk al een heel mooie plek, vooral nu ook met de IJsfontein, en er worden ook al veel activiteiten georganiseerd: de wintermarkt, de fietselfstedentocht, de streekmarkt en Atelier Dokkum… maar het zou prachtig zijn als we de Markt in de toekomst nog meer uitbouwen tot evenementenlocatie. Volgens mij kan het dan nóg gezelliger qua activiteiten!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… voor de hotelgasten lastig.
Dokkum is over tien jaar… een must-see. Ik hoop dat iedereen in Nederland over tien jaar zegt: “Goh, je moet een keer naar Dokkum!” voor wat dan ook: wandelen, winkelen, vogelen, fietsen, wadlopen… dat er in Dokkum voor ieder wat wils is.
De nieuwe Markt is… allang niet meer nieuw en juist klaar voor een doorontwikkeling waar ik bij de vorige vraag over vertelde.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe gaat het met je?
Goed! Er zijn allemaal leuke ontwikkelingen en uitdagingen gaande bij de ABDIJ, zoals onze nieuwe samenwerking met Proef | Lokaal Dokkum, dus ik heb het ontzettend naar mijn zin.

Vertel eens iets over je werk. Wat houdt het in?
Hotelmanager is natuurlijk een breed begrip, maar het werk draait in grote lijnen om de gast. Vanaf het moment dat hij of zij zich oriënteert op een verblijf, totdat hij of zij weer thuis zijn leg ik de gast met ons team in de watten. De gast staat voor ons altijd op nummer één; we bedienen ze zodra ze dat willen.
Daaromheen doe ik allerlei andere hotelwerkzaamheden. Ik ben eigenlijk een manusje-van-alles: ik kan zorgen voor de ontvangst, het in- en uitchecken, beantwoorden van alle e-mails en andere aanvragen, ik doe veel op facilitair gebied, ik zorg ervoor dat technische storingen worden opgelost, ik denk mee in het adverteren en maken van nieuwsbrieven, noem het maar op.

Hoe is de ABDIJ op je pad terechtgekomen?
Na de mavo in Dokkum heb ik een toeristische opleiding gevolgd in Heerenveen. Daarna heb ik bij allerlei bedrijven hier in de regio stagegelopen. Vanuit Lauwersoog ben ik de recreatie ingerold. Ik ben op een gegeven moment aan de slag gegaan voor Qurios op Ameland. Toen ik werd gebeld of ik interesse had om een nieuw hotel in Dokkum te runnen. In eerste instantie was ik wat terughoudend, maar toen ik meer hoorde over de visie van de ABDIJ – het op de kaart zetten van Dokkum en de regio – was ik zo gecharmeerd dat ik geen nee kon zeggen. De visie van de eigenaren sloot heel erg aan bij wat ik zelf ook belangrijk vind en waar ook mijn hart sneller van gaat kloppen. Sinds mei 2020 werk ik dan ook met veel plezier voor de ABDIJ.

Er is hier laatst ook het één en ander veranderd. Kun je daar wat over vertellen?
Sinds ongeveer vijf weken is Proef | Lokaal Dokkum geopend, met als missie de nieuwe Friese keuken op de kaart te zetten. Eigenaar Geert-Jan Vaartjes en chefkok Liudger van der Meer hebben voor Proef | Lokaal het concept “ode aan de smaken” ontwikkeld, een menu waarin zij werken met 80% lokale producten en 20% producten van elders. Ode aan de smaken serveren we in het restaurantgedeelte van de ABDIJ. Daarnaast hebben we sinds kort ook een loungekaart in het hotelgedeelte van de ABDIJ, waarbij hotelgasten (maar juist ook iedereen van buitenaf!) zeven dagen in de week à la carte bij ons kunnen lunchen en dineren. Lekker relaxt aan de bar of in de lounge kun je genieten van allerlei Hollandse heerlijkheden van Proef | Lokaal Dokkum. Bovendien hebben we laatst ook de oude wijnkelder omgebouwd tot vergaderlocatie. Maar ik moet eerlijk zeggen, het is ook een heel gave ruimte om bijvoorbeeld een feest te geven.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Een tevreden gast! Als iemand tevreden naar huis gaat en dat aan anderen doorvertelt, dat vind ik het allerleukste.

Hoe zie je de toekomst voor je?
Ik ben iemand die nogal met de dag leeft. Mijn baan is op dit moment uitdagend genoeg, dus ik heb niet echt een stip aan de horizon.

Wat zijn je hobby’s? Waar word je gelukkig van?
Ik ben secretaris van de Colin Archer Memorial Race vereniging. Met deze vereniging organiseren we om het jaar een zeezeilwedstrijd van Lauwersoog naar Larvik, Noorwegen. Daar steek ik veel vrije tijd in en dat vind ik heel leuk om te doen, dus dat is zeker één van mijn hobby’s. Daarnaast probeer ik tijd vrij te maken voor vrienden en familie. En ik mag ook heel graag lekker eten 😉

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.
In de auto of op de fiets? In de auto.
Online shoppen of de stad in? De stad in!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Het lijkt me leuk om Pier Prins van Prins Groenbeheer terug te zien in het Vragenuurtje.

Foto: Marit Anker.