In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Henk Aartsma.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Henk Aartsma en ben sinds anderhalf jaar gepensioneerd. Ik werkte onder andere op het archief van Dokkum en bij de bank in Groningen. Nu ben ik actief als hobbyfotograaf (“de paparazzi van Dokkum”) en amateurhistoricus.


Wat heb je met Dokkum?
Ik kom oorspronkelijk uit Engwierum, maar inmiddels al 44 jaar woonachtig in Dokkum. Hier in Dokkum is altijd wat te beleven, er is genoeg om foto’s van te maken! Dokkum is een mooie, culturele en historische stad met veel festiviteiten. De binnenstad is levendig en het heeft een mooie natuur zoals in het Tolhuispark en het Harddraverspark. Ik mis wel de ruimte van Engwierum, daarom trek ik er graag met de fiets op uit.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Het Tolhuispark en de Bolwerken en dan vooral het Oosterbolwerk. Daar is het lekker rustig met het water en de bomen en toch is er altijd wat te zien. Wanneer de tulpen er zijn is het daar helemaal mooi!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Het pandje aan het Sonnemaplein, die aan het water van de Westersingel. Dat is zo vervallen. De winkels in de binnenstad zouden ook zoveel mogelijk bezet moeten worden, geen leegstand maar gevuld met veel verschillende dingen.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… beter geworden. Er is voldoende plek en dat de randparkeerplaatsen gratis zijn is natuurlijk helemaal perfect.

Dokkum is over tien jaar…  niet zoveel veranderd. Al zal het wel meer een woonstad worden dan een winkelstad. Je ziet steeds meer woningen en appartementen komen. Ik hoop wel dat ze het Harddraverspark groen laten met genoeg recreatiemogelijkheden.

 De nieuwe markt is… leuk en mooi ingericht. Maar er gebeurt te weinig. Er zouden wel meer festiviteiten georganiseerd kunnen worden, en terrasjes enzo.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor u:

U noemt uzelf een “hobbyfotograaf”, wat fotografeert u zoal?
Alles in Dokkum zoals muziekoptredens, sportactiviteiten, en ik richt me steeds meer op cultuur historische dingen in de omgeving. Eigenlijk ga ik elke dag op stap met mijn fototoestel, want stel je voor dat er onder weg iets is?! Ik wil graag overal bij zijn, het gaat mij vooral om de beleving en de vrijheid. Even een praatje met de mensen aldaar maken. Net doen alsof ik belangrijk ben, haha… Ik noem mezelf een hobbyfotograaf omdat ik huis-, tuin- en keukenfoto’s maak. Ze zijn niet zo serieus en amateuristisch. Niet te veel gedoe.

Wanneer bent u begonnen met fotograferen?
Met de analoge toestellen lukte het nog helemaal niet om foto’s te maken, ik ben eigenlijk nog steeds verbaasd dat het nu wel lukt. Maar in 2008 ben ik met een betere camera begonnen en toen begon ik vooral foto’s te maken van en in de stad.

Waar haalt u uw inspiratie voor de foto’s vandaan?
Ik kijk veel naar de affiches die in de stad opgehangen worden om te kijken wat er allemaal in Dokkum en omstreken gebeurt. Ook haal ik mijn informatie uit de Dokkumer Courant of van de agenda van www.in-dokkum.nl, die altijd up-to-date is. En ik stap ook wel gewoon op mijn fiets met de camera in de fietsmand, er op uit.

Waar verschijnen uw foto`s zoal?
Ik zet ze zelf op Facebook of Twitter en ik stuur ze persoonlijk naar de mensen toe.

Heeft u genoeg tijd om bij alle festiviteiten van Dokkum te zijn?
Mijn vrouw heeft me gelukkig altijd heel vrij gelaten! Daar heb ik geluk mee. In deze tijd zie ik dat dat heel anders gaat: stellen zijn altijd samen en bij elkaar, alles moet perfect zijn. Net zoals de kinderen van deze tijd, ze weten door het internet zo veel waardoor ze minder gehoorzaam zijn. Het is wel zorgelijk, de wereld die de jeugd krijgt voorgeschoteld. Het grootste gevaar schuilt in de “perfectie”.

Welke gelegenheid vindt u het leukst om te fotograferen?
Dokkum Open Air en de Admiraliteitsdagen, die muziekbeleving vind ik mooi. Ook om te zien hoe de mensen optreden en hoe ze zich kleden. Maar dat wordt straks helaas verleden tijd voor mij, die herrie aan mijn oren kan ik straks niet meer aan…

Op welke foto bent u het meest trots?
Dat zal of een familiefoto zijn of een zonsondergang. Een zonsondergang vanaf het bankje bij molen Zeldenrust of een zonsondergang bij Wierum.

U noemt uzelf ook “amateurhistoricus”, waarom amateur?
De mensen die voor de Fryske Academie werken zijn professionals, wat ik doe is meer hobbymatig. Het is niet mijn dagelijkse werk. Ik ben geen onderzoeker of schrijver, meer een sneuper. Ik praat graag met mensen over vroeger, spit door oude kranten heen of lees over vroeger. Het historische blad De Sneuper vind ik bijvoorbeeld prachtig om te lezen.

Wat voor historische dingen onderzoekt u allemaal?
Ik heb de geschiedenis van mijn familie uitgezocht, die trouwens van oorsprong heel rijk was. Maar zoals wel vaker, wordt die rijkdom vaak in de derde generatie vernietigd, haha.

Ik zou nog wel eens de geschiedenis van de Grote Breedstraat vanaf 1950 willen onderzoeken om te kijken hoe sterk alles is veranderd.

Wat wilt u nog bereiken?
Dat zie ik nog wel, ik ben gewoon lekker bezig. Wat voor mij wel geldt: een dag zonder camera is een dag niet geleefd! Ik kan mezelf niet meer zonder mijn camera voorstellen. Mijn foto’s worden goed bewaard en ‘later’ gaan ze naar het archief en de stichting Oud Dockum. Ik hoop dat heel veel mensen nog van mijn foto’s blijven genieten!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Beide wel.

In de auto of op de fiets? Op de fiets met een mand voorop en daarin mijn camera. Ik heb ook een nieuwe aanwinst, dat is mijn snorfiets. Daarmee kan ik verder weg om foto’s te maken. Daar ben ik erg blij mee!

Online shoppen of de stad in? De stad in. Ik heb nog nooit wat online besteld.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien

Harmen Poortman