In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Feitze Veenma, eigenaar van Veenma Mechanisatie.

Wie ben je?
Ik ben Feitze Veenma, 39 jaar.


Wat doe je?
Ik ben eigenaar van ons familiebedrijf; Veenma Mechanisatie. Vijf jaar geleden heb ik officieel het stokje overgenomen van mijn vader en moeder.

Wat heb je met Dokkum?
Ons pand staat hier; op het bedrijventerrein aan de Hogedijken.

Het mooiste plekje van Dokkum is:
De Zijl. Schitterend mooi!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Als je vanaf de Centrale As Dokkum inrijdt, richting de Hogedijken. Daar is niks… Die binnenkomst zou mooier kunnen, door bijvoorbeeld een opvallend kunstobject te plaatsen. Iets aparts!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… niet handig! Ik wil de auto voor de deur kunnen hebben. De wereld verandert en daar passen we ons op aan. Maar het parkeerbeleid blijft zo krampachtig, dat mag wel wat flexibeler. Er mogen wat mij betreft meer parkeerplekken komen, of iets van een parkeergarage. Op de Oostersingel heb je nu bijvoorbeeld én een klein stukje groen én wat parkeerplekken, maar eigenlijk is het nu beide maar ‘half’…

Dokkum is over tien jaar… nog meer toeristisch. Dokkum wordt elk jaar mooier, zo ook de binnenstad. Ik vind het super dat er mensen/ondernemers zijn die zich inzetten om de stad mooier te maken.

De nieuwe markt is… hartstikke mooi. Gezellige sfeer, meer groen en de IJsfontein is ook geweldig. Hoe vaak je die wel niet op foto’s voorbij ziet komen… Wel jammer dat er nu minder parkeergelegenheid is, maar ze zijn er wel in geslaagd om er wat moois van te maken.

Tien vragen, speciaal voor jou:
Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen?
Verliefd, maar (nog) niet verloofd… Ik ben al acht jaar samen met Nynke van der Bij. Samen hebben we twee kinderen; een meisje van drie en een jongetje van vier maanden oud. We wonen in Metslawier.

Heb je hobby’s of dingen die je graag doet in je vrije tijd?
In de vrije tijd die ik heb, doe ik graag dingen samen met vrienden en breng ik tijd door met mijn gezin. En natuurlijk veel kilometers fietsen. Dat is voor mij ontspanning.

Hoe is Veenma Mechanisatie destijds ontstaan?
Mijn ‘pake’ heeft het bedrijf, toen nog Veenma Niawier, in 1945 opgericht. Hij is begonnen als hoefsmid in het dorp. Pas veel later, toen mijn vader en moeder in het bedrijf kwamen, is het bedrijf uitgegroeid tot een mechanisatiebedrijf, voor zowel akkerbouw als veehouderij. Zo kwam door ontwikkelingen binnen de sector langzaam de overstap van paarden naar machines. Nu, sinds vijf jaar ben ik dan eigenaar van het familiebedrijf en zijn mijn vader en moeder wat meer op de achtergrond aanwezig. Inmiddels is Veenma Mechanisatie uitgegroeid tot een bedrijf dat zich richt op onder meer veehouderij, akkerbouw, tuin en park, constructie en reiniging en zijn we met een team van 25 mensen.

Wou je vroeger altijd al binnen het familiebedrijf werken, of wilde je iets heel anders worden qua beroep?
Jazeker! Al sinds mijn 23e ben ik werkzaam binnen het familiebedrijf. Als kind ging ik ook vaak mee met mijn ouders, dus ik ben er als het ware mee opgegroeid en wist dus niet beter. Bovendien heeft deze sector me altijd geïnteresseerd. Mijn ouders hebben mij ook nooit gepusht dit te doen, hoor! Ik wilde het zelf graag. En ook nu, als eigenaar, geven ze mij alle vrijheid om te ondernemen. Dat waardeer ik enorm! Het ondernemerschap zit eigenlijk wel in de familie, zo heeft mijn broer Jan een eigen cateringbedrijf onder de naam ‘Jan Cooks 4 You’. Iets totaal anders dan wat ik doe, maar ook erg leuk.

Wat is er zo mooi om eigenaar van dit bedrijf te zijn?
Ten eerste vind ik het natuurlijk mooi dat ik het familiebedrijf (als derde generatie) in stand kan houden, maar ook het ondernemerschap op zich is voor mij elke dag weer een mooie uitdaging. Als ondernemer moet je altijd creatief zijn en mag je zelf je plannen uitvoeren, dat vind ik er zo mooi aan.

Wie zijn jullie klanten? Bedrijven/particulieren?
Onze klantenkring is eigenlijk heel divers. Wij verkopen zowel aan bedrijven en instanties (overheden, gemeenten, Staatsbosbeheer) als particulieren. Iedereen is hier eigenlijk welkom. Ik vind de klanten binnen de agrarische sector erg leuk, want men zegt wat ‘ie denkt en dat kan ik wel waarderen!

Waarvoor kunnen mensen bij Veenma Mechanisatie terecht?
Nieuwe klanten (particulieren) weten vaak niet dat ons assortiment zo breed is. Dan hebben ze een hele dag gezocht om dat ene moertje of boutje en dan vinden ze het uiteindelijk hier. Wij zijn eigenlijk een technisch groothandel en je kunt bij ons voor van alles en nog wat terecht! Van handgereedschap tot reinigingsmachines en van robotmaaiers tot tractoren. Alles op het gebied van veehouderij, akkerbouw, intern transport en dus ook gemeentelijke machines. Sinds vier jaar hebben we ook een online webshop (met meer dan 200.000 artikelen) waar mensen hun producten kunnen bestellen.

Jullie exporteren aan landen binnen en buiten Europa?
Klopt, we exporteren speciaalbouwmachines (zoals aardappelkistenwassers etc.) naar onder meer Taiwan, Portugal, Chili, Oekraïne en Polen. Tevens worden er in fabrieken in Polen machines voor ons gemaakt, die wij hier in Nederland dan weer verkopen.

Zie je jezelf hier over 20 jaar nog, of zit er ooit nog een carrièreswitch aan te komen?
Ja! Ik ben niet van plan om hier ooit weg te gaan. Ik zit hier goed en ik hoop dat ik hier over twintig jaar nog steeds zit. Ik zie mezelf niet ergens anders…

Nog dromen/ambities voor Veenma Mechanisatie in de toekomst?
Het klinkt misschien vrij standaard, maar ik ben blij met hoe mijn leven nu is en hoe het met het bedrijf gaat. Ik ben een tevreden en gelukkig mens, en ik hoop vooral dat ik gezond mag blijven en van mijn gezin kan blijven genieten. Maar voor in de toekomst zou een tweede locatie/vestiging elders in Nederland misschien wel leuk zijn… En mijn droom is stiekem toch wel dat de jongste het bedrijf in de toekomst zal overnemen, zodat het familiebedrijf in ere wordt gehouden!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online. Lekker snel en makkelijk…
In de auto of op de fiets? Auto. Maar in mijn vrije tijd fiets ik ook wel graag.
Online shoppen of de stad in? De stad in. In Dokkum of de regio. Ik vind het belangrijk om ondernemers te steunen.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Anne Pieter Wienia