In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Bote Lei.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Bote Lei en ik ben medewerker Technische Uitvoering bij de gemeente Noardeast-Fryslân.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben geboren in Anjum, maar ik woon inmiddels al meer dan 30 jaar met plezier in Dokkum. Ik vind het een hartstikke mooie stad.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Toch wel de binnenstad, en dan met name de bolwerken. Vooral zomers met de bootjes vind ik dat een prachtig gezicht. En wat misschien niet per se een plekje is, maar wat ik wel juweeltjes vind, zijn de gevels in de binnenstad die gerestaureerd zijn in hun originele staat en kleuren.

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Dat nieuwe huis dat verbouwd wordt aan de Koekebakkerssteeg zou ik allereerst veranderen: het huis zelf is mooi en er mankeert niets aan, maar ik vind zo’n moderne woning omringd door oude grachtenpanden niet passen in de historische binnenstad. Ook in de Lange en Kleine Oosterstraat vind ik zo nauw en súterig… die garageboxen, achterdeuren en scheve tegels mogen naar mijn mening wel eens een opknapbeurt krijgen.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… gratis buiten de binnenstad! Dat zie je bijna nergens meer. Ik vind dat een groot pluspunt en ik vind ook dat we dat als stad zo moeten houden.
Dokkum is over tien jaar… nóg mooier dan het nu al is.
De nieuwe markt is… een hele vooruitgang. Voor veel evenementen is het nu een prachtlocatie met vele faciliteiten zoals stroom en water.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe gaat het met je?

Heel goed! Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.

Vertel eens iets over je werk. Wat doe je?
Ik ben medewerker Technische Uitvoering, en dan houd ik me voornamelijk bezig met het straatmeubilair langs de Dokkumer wegen. Ik heb een heel scala aan taken: ik doe de vervanging en plaatsing van verkeersborden en wegmeubilair in Dokkum, ik plaats en onderhoud de verkeerstellers- en smileys in de gehele gemeente, ik zorg voor afzettingen etc. bij evenementen, ik faciliteer scholen bij de himmeldagen, ik coördineer de uitleen van dranghekken en dergelijke voor dorpsfeesten en andere evenementen, ik ondersteun onze werkleider met het afhandelen van meldingen van burgers die gedaan worden bij het wijkteam, bestel bebording en ander verkeersmateriaal en houd ons verkeersbordenmagazijn bij… Kortom: te veel om op te noemen.

Hoe is dit op je pad terechtgekomen?
Vroeger werkte ik in de bouw. Daar was ik op een gegeven moment wel klaar mee. Ik had mijn groot rijbewijs gehaald, maar in die jaren ’80 zat men niet echt te springen om vrachtwagenchauffeurs zonder ervaring. Toen zag ik in de krant een vacature voor de dienst onderhoud wegen bij de gemeente. Voorwaarde was dat je je groot rijbewijs had. Ik heb erop geschreven en wonder boven wonder ben ik aangenomen. Nu werk ik inmiddels alweer 30 jaar bij de gemeente en het voldoet me nog steeds poerbest.

Hoe ziet een typische werkweek er voor je uit?
Elke dag is het weer een verrassing. Ik heb wel een aantal vaste taken die ik allemaal zo goed mogelijk probeer te plannen, zoals bijvoorbeeld mijn wekelijkse onderhoud van de tellers en smileys. En ‘s weekends wordt er vaak van alles vernield en aangereden in de binnenstad, dus dan ben ik maandag op pad om de aangerichte schade aan verkeersborden en wegen te herstellen. Maar verrassingen zijn een vast onderdeel van dit werk. Onverwachte meldingen krijg ik bijna elke dag. Soms zorgt dat natuurlijk wel voor wat stress, vooral als ineens heel veel meldingen tegelijk komen. Gelukkig heb ik heel fijne collega’s die dan ook de handen met mij uit de mouwen steken. Zodoende wordt het altijd wel weer opgelost.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het allerleukste vind ik toch wel om zelfstandig met verkeers- en straatnaamborden in de weer te zijn, het onderhouden, het schoonmaken, het repareren, het vervangen, het magazijn bijhouden, noem maar op. Voor de verkeersveiligheid is het belangrijk dat de verkeersborden van goede kwaliteit zijn en dat de kapotte of beschadigde verkeersborden zo snel mogelijk vervangen worden. En natuurlijk de omgang met fijne collega’s in een geweldig wijkteam!

Wat maakt je gelukkig?
Mijn relatie maakt me allereerst heel gelukkig. Daarnaast is vliegtuigspotten één van mijn grootste hobby’s. Dat ik doe ik ook graag en daar kan ik ook gelukkig van worden. Hier in de buurt heb ik alle vliegtuigen zo langzamerhand wel eens gezien, dus ben ik samen met mijn zoon laatst naar de Verenigde Staten geweest om daar vliegtuigen te spotten. Heel bijzonder!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Beide.
In de auto of op de fiets? Als het kan, dan zeker op de fiets.
Online shoppen of de stad in? Ik probeer zoveel mogelijk de stad in te gaan. Ik vind het belangrijk om lokale ondernemers te steunen.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?

Frank Schreuder lijkt me leuk om terug te zien.