Aanstaande zaterdag rond 16.00u wordt tijdens de KikaRow zeeroeiboot “The Vin” muzikaal onthaald in Dokkum. De KiKaRow verbindt de roeisport aan de strijd tegen kinderkanker en zamelt onderweg geld in voor het Prinses Maxima Centrum. In Dokkum worden de roeiers welkom geheten en verschillende Dokkumer ondernemers zullen acties organiseren om dit goede doel te steunen.

KikaRow
Op 13 april jongstleden is KiKaRoW begonnen aan 1.400 kilometer roeien door Nederland, het “Rondje NL”. De start vond plaats bij roei- en kanovereniging Michiel de Ruyter in Uithoorn. Vanaf daar gaat de tocht in veertien weekenden van roeivereniging naar roeivereniging. Het bijzondere van deze tocht is dat de boot mede bemand wordt door ex-kinderkankerpatiënten (KiKa-roeiers) en/of hun familie vrienden, de buddy’s. Roeiverenigingen door het hele land hebben de deelnemers leren roeien onder begeleiding van zeer ervaren roeiers. Er wordt geroeid in “The Vin”, een zeeroeiboot, yole de mer 35 met een stuurman/vrouw en vier roeiers.

Onthaal in Dokkum
Het feestelijke en muzikale onthaal in Dokkum wordt verzorgd door Rock ‘n Roll & Rockabilly voor de Posthoorn op de Diepswal. De activiteitencommissie van de ondernemersvereniging van Dokkum organiseert zaterdag een “koop en win actie”. In de deelnemende winkels kunnen klanten na aankoop van een artikel een coupon invullen waarmee kans wordt gemaakt op prijzen die door de winkels beschikbaar worden gesteld. De gemeente Noardeast-Fryslân ondersteunt het werk van KikaRow door middel van een donatie van de bruggelden van deze week.

Doel van de roeitocht
Nog altijd is kanker de meest voorkomende doodsoorzaak door ziekte op kinderleeftijd. Het overlevingspercentage van kinderen met kanker kan sneller omhoog door zorg research en opleiding te concentreren op één locatie. Dat wordt gerealiseerd in het Prinses Máxima Centrum. De opbouw van dit kinderoncologisch centrum in Utrecht is een heuse transitie, uniek in de wereld. In deze organisatie pakken wordt kanker bij kinderen wezenlijk anders aangepakt. In het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht loopt het grote LATER research project. In Nederland wordt op het moment onderzoek gedaan bij 5.000 overlevenden van kinderkanker, “De LATER Studie”. Deze studie richt zich op de late effecten van de behandelingen op kinderkanker, aandachtspunten zijn bijvoorbeeld onvruchtbaarheid, hartschade, botontkalking, extreme vermoeidheid en vervroegde veroudering. Hier is €500.000 voor nodig, die wordt ingezameld tijdens de KikaRow.

Na Dokkum wordt er verder gevaren over het Elfstedentraject richting Leeuwarden. Zie voor meer info: https://kikarow.nl