De historische binnenstad van Dokkum kent tal van bijzondere plekjes met een goed verhaal. Zowel binnen als buiten de binnenstad zijn de afgelopen jaren gebouwen gesloopt, opgeknapt of nieuw gebouwd. In-Dokkum.nl duikt in de rubriek ‘Dokkum toen en nu’ de geschiedenis in. Waarom heeft een straatnaam die naam gekregen? En wat stond er vroeger op de plek van wat er nu staat? In deze editie: Route 34. Een bijzondere wandeling rondom de oude stadskern van Dokkum, langs vele historische panden. 

Een blokje om
Er zijn maar weinig dingen waar je zowel geestelijk ls lichamelijk van opknapt als een wandeling. Zelfs een korte wandeling van twaalf minuten heeft al een positief effect op je humeur, focus, veerkracht en zelfvertrouwen. Het helpt om je hoofd leeg te maken. “Een dagelijkse wandeling houdt je hersenen gelukkig”, aldus professor neuropsychologie Erik Scherder. Het zal vast één van de redenen zijn waarom heel veel mensen een ronde rondom de Bolwerken lopen. Echter zal de rijke historie, waarvan een groot deel zichtbaar is gebleven, voor de meeste bezoekers de grootste motivatie zijn.


De Bolwerken
Eind 16e eeuw werd Dokkum aangevallen ​(Waalse Furie)​. Een groot deel van de stad werd totaal verwoest. Er vielen vele dodelijke slachtoffers. Om de stad te beschermen werd er een vesting rond de stad gebouwd: ‘de Bolwerken’. De wallen zijn 51⁄2 meter hoog en breed. Deze verdedigingsmuren zijn gebouwd in de vorm van een zeshoek. Er zijn maar weinig steden waar de wallen zo mooi bewaard zijn gebleven als in Dokkum; de contouren zijn nog volledig intact. Gelukkig heeft Dokkum haar bolwerken nooit nodig gehad om een vijandelijke aanval af te slaan. De Bolwerken vormen nu het stadspark van Dokkum. Het is de meest opvallende groenvoorziening van de stad. Op het Noorderbolwerk staan nog een aantal iepen van zo’n 150-250 jaar oud. Het merendeel moest destijds gekapt worden vanwege de iepziekte, en zijn vervangen door linden.Op het einde van het Zuiderbolwerk staat links ​Molen de Hoop uit 1848. Een stukje verder, op het Baantjebolwerk, staat ​Molen Zeldenrust uit 1862. Deze twee korenmolens zijn te bezichtigen en te beklimmen.

Arm Dokkum
In het kader van vernieuwing werden in andere steden de grachten dichtgegooid en de muren afgebroken. Dokkum had hier simpelweg geen geld voor. In de zeventiger jaren werden de Bolwerken grondig gerenoveerd. Ook zijn ze toegankelijker gemaakt voor het aanleggen van boten. Waardevol toerisme en cultuur. Dankzij de ​armoede van toen is het mogelijk te genieten van wat ​nu een stukje rijkdom is. Omgeving is heel belangrijk voor een binnenstad. Mensen gaan tegenwoordig voor een beleving die je op het internet niet vindt. Dokkum is een goed voorbeeld hoe klein in meerdere opzichten het nieuwe groot is. De Bolwerken: historie, rust en natuur. ​Eén van de vele prachtige monumenten die publiek tot binnenstadbezoek blijft verleiden. Zo blijft zowel mens als stad in beweging.

Tekst en foto’s: Grada Henstra