Woensdagavond was op de Hoogstraat bij Juwelier Piersma de release van het Dokkumhorloge. Na een lange zoektocht en veel voorbereiding, werden de eerste exemplaren van dit Dokkum-horloge overhandigd aan de vaders van de bedenkers Wytse Piersma en Feddy Vos.

Voorliefde voor vintage horloges
Wytse en Feddy leerden elkaar kennen via hun gezamenlijke voorliefde voor vintage horloges: “We houden beide van oude horloges, met name Omega’s en Rolexen uit de jaren zeventig. Wanneer Feddy dan weer een bijzonder exemplaar wist te bemachtigen kwam hij vaak bij mij in de zaak langs voor een opknapbeurt, een batterijtje of om iets te polijsten. Zo hebben we heel wat uurtjes koffiegedronken en gesproken over onze gezamenlijke hobby. Vooral de verhalen achter de horloges zijn vaak zo bijzonder, daar kunnen we het uren over hebben.” aldus Wytse Piersma.


Feddy Vos vertelt waar zijn voorliefde vandaan komt: “Als 15/16-jarige was ik op zoek naar een horloge en vond er een op Marktplaats. Toen ik ‘m ontving was ik toch niet zo heel enthousiast en besloot het horloge weer door te verkopen. Ik verdiende daar ook nog wat aan en dat smaakte naar meer. Zo kwam ik in de horloge-wereld terecht en verdiepte ik me ook in de verhalen achter de horloges. Het idee dat zo’n klokje dan in een donkere Zwitserse schuur gemaakt is, dat is toch heel romantisch!”

Ontstaan van een nieuw horloge
Voor zijn studie Commerciële Economie volgde Feddy een minor in China. Hij ging er naar toe om ervaring op te doen maar wilde ook iets mee terugnemen: “Via via kwam ik in aanraking met een Canadees die in China een bedrijf had om producten voor start-ups te ontwikkelen. Na een aantal gesprekken gaf hij aan dat hij het met zijn netwerk wel zag zitten om met Wytse en mij een horloge te ontwikkelen.”

Tijd
Wytse Piersma nam na 35 jaar het roer over van zijn ouders Dick en Elly Piersma, die in 1975 hun juwelierszaak op de Hoogstraat startten. Wytse had niet de grote droom een nieuw horlogemerk te ontwikkelen, maar was wel altijd heel benieuwd welke weg bewandeld moest worden om tot een nieuw horloge te komen: “Een gebrek aan tijd is er altijd… Tuurlijk heb ik onderdelen klaarliggen om ooit eens mijn eigen horloge te maken, voor mezelf. Maar nu met Feddy was het heel interessant om aan de hand van een realistisch lijstje met restricties te onderzoeken wat technisch haalbaar was voor de prijs die we uiteindelijk wilden.”

Beide heren hadden al snel een idee hoe het horloge er uit moest gaan zien: “We stelden samen een aantal basisregels op. Zo wilden we heel graag een mechanisch horloge (horloge wat loopt middels een opwindmechanisme) en het moest iets voor Dokkum zijn. Iets waarvan we kunnen zeggen; we zijn trots op waar we vandaan komen!” Met het lijstje van Wytse en Feddy ging men in China aan de slag en zo ontstond gaandeweg het S.P.D.Q.-horloge, het eerste horloge speciaal voor Dokkum.

S.P.Q.D.-horloge
Op de blauwe wijzerplaat zijn de letters S.P.Q.D. te zien die staan voor Senatus Populus Que Doccumensis, Latijn voor ‘regering en volk van Dokkum’. Dit oudste stukje stadsmarketing werd regelmatig gebruikt in combinatie met het logo van Dokkum en is te zien op een aantal plekken in de historische binnenstad van bruggen en gevelstenen. 

De Admiraal-blauwe kleur van de wijzerplaat staat in contrast met het lichte suède bandje en het ontwerp heeft een vintage-look: “We hebben de nadruk gelegd op wat wij mooi vinden en wat haalbaar was. Er is gebruik gemaakt van het mechanische uurwerk wat vroeger vooral in zakhorloges werd gebruikt en dus moet je het horloge iedere dag opwinden.” leggen Wytse en Feddy uit.

De horloges zijn in een gelimiteerde oplage gemaakt: “Het is niet onze bedoeling geweest om een nieuw horlogemerk te ontwikkelen. Dit is in principe een eenmalig project waarbij we honderd exemplaren hebben ontwikkeld welke op nummer verkocht worden. De meeste mensen hebben een voorkeur voor een nummer en dit maakt een exemplaar van dit horloge extra bijzonder! We zijn heel benieuwd naar de reacties, maar voor ons is het hele proces al geslaagd. Een prachtig mooi project waar we heel trots op zijn!” aldus Wytse Piersma en Feddy Vos.

Voor meer informatie en bestellen kunt u contact opnemen met Juwelier Piersma. Dit kan via: 0519-293266 of via: info@juwelierpiersma.nl. Of kijk op de website.

Dokkumhorloge
De eerste exemplaren van dit Dokkum-horloge worden overhandigd aan de vaders van de bedenkers Wytse Piersma en Feddy Vos.
Dokkumhorloge
Dokkumhorloge
Dokkumhorloge
Dokkumhorloge
Dokkumhorloge
Dokkumhorloge
Dokkumhorloge
Dokkumhorloge