Het coronavirus brengt veel maatregelen met zich mee. Bijvoorbeeld de maatregel van het thuisblijven. De straten van Dokkum zijn zichtbaar leger, veel mensen blijven binnen: thuiswerken, thuisschool, thuis sporten, thuis sociale contacten onderhouden en ga zo maar door. Hoe wordt deze bijzondere tijd door iedereen beleefd? Wekelijks laten we iemand in deze tijdelijke rubriek “Dokkum blijft thuis” aan het woord. Deze week is dat Dirk Monsma eigenaar van SportStudio Dokkum.

Hoe ziet je ‘werkdag’ er momenteel uit?
We zijn best wel druk eigenlijk, we starten vroeg en zijn pas laat weer thuis. SportStudio Dokkum bestaat dit jaar tien jaar en de planning was voor de coronacrisis dat we het komende jaar verschillende dingen aan zouden passen en opknappen. Dat proces komt nu in een versnelproces en zo ondergaat ons sportcentrum momenteel een complete metamorfose. Overdag zijn hier de collega’s aan het klussen en schoonmaken, zelf zit ik veel achter de computer.


We hebben ontzettend veel mailverkeer van bijvoorbeeld brancheorganisaties met updates of vragen vanuit onze leden. Ook via onze WhatsApp hebben we veel contact met onze leden. Daarnaast geven we ook online lessen: onze danslessen zijn vanaf deze week via een afgeschermd kanaal exclusief voor onze leden te volgen. Ik heb ook al mijn eerste PT-sessie online gegeven.

Ondertussen wordt het sportcentrum echt prachtig: dat is heel fijn om je leden straks een mooi centrum aan te kunnen bieden wanneer ze weer terugkomen. Onze nieuwe yogastudio is ook bijna klaar, dat soort dingen geven echt wel energie!

Hoe hebben jullie als sportschool ingespeeld op het thuissporten?
Na de aankondiging van de eerste maatregelen zijn we voor de DansStudio gelijk begonnen met het aanbieden van korte filmpjes via YouTube, zodat de jeugd lekker thuis hun dansjes konden blijven doen. Nu de maatregelen verlengd zijn, zijn we deze week met online danslessen begonnen. Onze leden kunnen zich inschrijven en daarna inloggen via Zoom en zo krijgen ze online dansles. De reacties hierop zijn heel positief en ouders waarderen het enorm dat hun kinderen toch even lekker kunnen dansen.

Onze sporters kunnen momenteel gratis gebruik maken van de online workouts van Les Mills (keten die groepslessen ontwikkelt en levert). Zo kunnen de leden hun favoriete workout thuis blijven doen. Hiervoor heb je wel vaak materialen nodig en die hebben we aan onze leden uitgeleend. In de eerste weken hebben al ca zeventig leden materiaal opgehaald wat ze de komende periode thuis kunnen gebruiken. Fitnessapparatuur is daar natuurlijk wat te zwaar voor, toch willen we hiermee een speciale service aanbieden voor onze trouwe leden.

Ook post onze fitnesstrainer Lotte dagelijks een 30-minuten Home Work Out op Instagram, waarvoor zelfs Podium TV al langs is geweest om ze te filmen voor hun uitzendingen. Deze coronacrisis is echt een klote situatie, maar het opent gelukkig ook nieuwe perspectieven en we worden er heel creatief van. Deze week gaf Cindy via Facebook live een Bodyshape-les. Haar vaste groep, die vooral ook een sociaal stuk heel belangrijk vindt, had aangegeven dat ze het zo misten. Op deze manier proberen we al onze leden te laten weten: we bieden van alles en doe lekker mee! Voor sporters en onze leden is het altijd een eigen keus om te sporten, maar áls je iets wil dan kán het wel bij ons!

Hoe heb je contact met de leden en welke reacties hoor je?
Hoewel de mensen niet fysiek aanwezig zijn op het sportcentrum, is er veel contact met de leden. Het gaat vooral via social media en onze internetkanalen. Over het algemeen zijn dat hele lieve reacties. We bestaan dit jaar tien jaar, de binding met de leden is een van de redenen waarom we begonnen zijn. Het is onze eerste prioriteit. De meeste leden geven ons wel krediet, gunnen ons het voortbestaan en dat is fijn te ervaren. Ze hebben veel begrip en zien dat we ons best en moeite doen.

Neem bijvoorbeeld de reacties op Facebook bij de live-les van Cindy. Mensen zeggen dan vooral ‘wat was het weer fijn’ en ‘zo fijn om jouw stem te horen’ en ‘wat missen wij het’. Zulke leden komen toch een à twee keer per week naar de SportStudio, dat is hun uitje. Net als bij de senioren fitness, daar is het sociale aspect enorm belangrijk. Zulke reacties van de leden dat streelt ons wel, dat is mooi en daar worden we nu in bevestigd.

Uiteraard zijn er altijd mensen die alleen aan zichzelf denken en daar krijg je dan minder fijne reacties van, dat is niet leuk maar we willen ons vooral focussen op positieve dingen.

Wat is het leukste aan ‘thuiswerken’? Is er iets leuks aan?
Nee. Ik heb veel moeite met stilzitten en zei na twee dagen ‘thuis’ al: ik word een beetje onrustig. Ik ben het gewoon niet gewend. Normaal gesproken ben ik elke avond op het sportcentrum aanwezig, mijn hele ritme staat nu op z’n kop! Gelukkig ben ik smoordruk, maar vooral met computerdingen. Terwijl ik juist in beweging en met mensen bezig moet zijn. Voor mij is thuiswerken echt geen optie. Ik vind het heerlijk thuis te zijn, maar niet om te werken!

Dat geldt ook voor mij als docent en mentor (Dirk is ook fulltime docent aan het Dockinga College). Als docent geef ik vooral huiswerk op en dan hoop ik maar dat mijn leerlingen het maken. In het online lesgeven voor een camera zie ik niet gelijk meerwaarde, behalve het contact dat je dan met je leerlingen hebt. Gelukkig heb ik dat als mentor van een examenklas veel via de App. Daar merk je wel de stress en onzekerheid van ouders en leerlingen.

Heb je voor de coronacrisis ook wel eens gedacht aan het aanbieden van thuissporten?
Nee. Maar dat is wel weer heel grappig aan deze situatie, het brengt nieuwe dingen. Voor de coronacrisis ging het echt goed met SportStudio Dokkum. We waren lekker bezig en zaten vol leuke plannen. Deze crisis is heel vervelend en onzeker. Maar door deze situatie komen we met creatieve ideeën en dan denken we soms, dit moeten we onthouden hier kunnen we wat mee. Het biedt nieuwe perspectieven en creativiteit. Je bent aan het ondernemen en anders aan het denken, daar hebben we nu de tijd voor. Dus ja, misschien gaan we in de toekomst wel online dingen zoals bijvoorbeeld coaching aanbieden.

Heb je nog tips voor thuissporters?
Thuissporten vergt een ijzeren discipline. De korte workouts op onze Instagram kan iedereen op zijn/haar manier meedoen. Al mis je de stimulans van de aanwezige instructeur. Om gezond te blijven is het wel belangrijk om het energielevel via sporten hoog te houden. Je blijft er gezond bij en dat is momenteel het allerbelangrijkste!