In de eerste week van januari 2023 blikt in-dokkum met verschillende Dokkumers vooruit op komend jaar. Wat gaat 2023 brengen? Hoe beleven we de jaarwisseling? Zijn er ook goede voornemens of nieuwjaarswensen? En we blikken kort terug op 2022. In deze editie kijken we vooruit met verloskundige Marjanna Veenstra van verloskundigenpraktijk Catharina Schrader.

Wie bent u en wat doet u?
Mijn naam is Marjanna Veenstra en ik heb een eigen verloskundigenpraktijk, namelijk verloskundigenpraktijk Catharina Schrader aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum.

Wat waren de hoogtepunten van de verloskundigenpraktijk Catharina Schrader in 2022?
Het begin van het jaar zaten we nog in lockdown. Dat was voor veel zwangeren een vervelende periode. Ze moesten bijvoorbeeld zonder partner op controle en na de geboorte had je alleen raamvisite. Gelukkig zijn de regels in de loop van 2022 weer versoepeld. Nu is alles weer zoals het voor corona was, dus dat is zeker een hoogtepunt voor ons en ook voor de zwangere vrouwen.

Verder hebben wij als team in de praktijk een goed jaar gedraaid. We zijn een hecht, stabiel team van vier verloskundigen, een waarneemster en een praktijkassistente. Het is bijzonder dat we met dit team het jaar zijn begonnen en het nu ook met elkaar mogen afsluiten.

Bovendien hebben we dit jaar leuke, nieuwe tasjes ontwikkeld voor de praktijk. Deze tasjes zijn een welkomscadeau voor alle zwangeren die voor het eerst bij ons op controle komen. Deze tasjes zijn met liefde ontworpen en samengesteld door lokale ondernemers. Momenteel hebben we producten van Drukkerij Douma, Lievelingskidsboutique, www.3djebollebuik.nl, Bibliotheek Dokkum en Hema Dokkum in de tas. Uiteraard zijn alle items baby-gerelateerd. We zijn nog op zoek naar lokale ondernemers die het leuk vinden om mee te werken aan de inhoud van de tasjes. Je kunt gewoon even contact met ons opnemen via onze website!

Een ander hoogtepunt was het feit dat onze zwangerschapscontroles in groepsverband weer van start zijn gegaan. In coronatijd lag deze CenteringPregnancy stil, maar afgelopen herfst is er voor het eerst in lange tijd weer een nieuwe groep gestart. Ons doel is de groepscontroles in 2023 door te zetten en uit te breiden. Oh, en ik heb in 2022 ook mijn 1250e bevalling gehad. Dat was zeker ook een hartstikke leuk hoogtepunt!

Met wat voor gevoel gaat de verloskundigenpraktijk 2023 in?
Met een goed gevoel! 2022 was een bewogen jaar voor de praktijk. We willen dat gevoel graag doorzetten in 2023. Ons streven als verloskundigenpraktijk is om zo veel mogelijk vrouwen te mogen begeleiden en bij te mogen staan in de zwangerschap en tijdens de bevalling. Een gezonde moeder en kind, daar doen we het ieder jaar voor!

Wat staat er op de planning voor de verloskundigenpraktijk in 2023?
Ten eerste willen we in 2023 dus graag ons welkomstasje uitbreiden met meer lokale producten.
Ten tweede is Janke, één van onze verloskundigen, laatst begonnen met opleiding SEO-echoscopiste. Dat houdt in dat zij straks bevoegd is om de 20 wekenecho uit te voeren. Bij deze speciale, facultatieve echo wordt gekeken of je baby’tje lichamelijke afwijkingen heeft en hoe je kindje zich ontwikkelt. Zwangere vrouwen kunnen dus in 2023 daarvoor ook bij ons terecht.

Heeft u ook een nieuwjaarswens die u wilt delen?
Wij wensen iedereen veel liefde, gezondheid en geluk toe in het nieuwe jaar. Wij hopen als praktijk ook in 2023 weer veel baby’s te mogen verwelkomen!