Hij is inmiddels de oudste man van Nederland. Eelke Bakker uit Dokkum bereikte vandaag de respectabele leeftijd van 107 jaar en vierde dat in Damwâld. Er waren drie burgemeester bij hem op bezoek die het feestje met hem mee vierden. Mevrouw Marga Waanders, burgemeester van Dongeradeel kwam langs omdat het een inwoner van haar gemeente is. Kinderburgemeester Noa Groenevelt vergezelde haar. De heer Albert de Hoop, burgemeester van Ameland,was aanwezig omdat de heer Bakker op het eiland geboren is. De aanwezige media kreeg tien minuten om beelden van het bezoek te maken.

Bakker is al jarenlang de oudste man van Friesland. Na het overlijden van de 107-jarige Jan Willem van de Kamp uit Oldebroek ‘promoveerde’ de Dokkumer tot oudste man van Nederland. Een geheim over hoe hij zo oud heeft kunnen worden heeft Bakker niet, al hebben sterke genen hem zeker geholpen. De moeder van bakker werd ook oud, net als haar vader. “Ik heb ook een zus gehad die 102 is geworden. We hebben wat dat betreft een sterke familie”, vertelde Bakker in een eerder interview. Tot twee jaar geleden at hij nog altijd groente uit eigen tuin en dat hielp ongetwijfeld ook om zo oud te worden. Daarnaast is hard werken wat Bakker betreft één van de redenen waarom hij zo oud geworden is. “Hard werken, en vroeg op bed.”


Bakker trouwde in het toenmalige gemeentehuis in Metslawier met zijn Bauktje. Eelke en Bauktje vestigen zich in Morra. Later, in 1959, lieten ze voor slechts een paar duizend gulden een huis bouwen in Dokkum. Bakker woont hier nu nog steeds zelfstandig, al krijgt hij wel dagelijks bezoek van zusters van Buurtzorg. Eelke en Bauktje kregen vier kinderen; een dochter en drie zonen. Later zouden ook kleinkinderen, achterkleinkinderen en zelfs achterachterkleinkinderen volgen. Bauktje overleed zo’n negen jaar geleden. Bakker werkte jarenlang bij Rijkswaterstaat, onder andere aan grote projecten zoals de Afsluitdijk.

Foto’s: Nynke Mellema