De stichting Historia Doccumensis heeft een bundeltje uitgebracht in het Dokkumer Stadsfries: ‘Myn Stadsje’. De bundel, geschreven door Warner B. Banga, zit vol verhaaltjes en versjes over Dokkum en Dokkumers met prachtige sfeerbeelden en afbeeldingen van de noordelijkste stad van Nederland.

Gedichtjes en versjes over Dokkum
Schrijver Warner B. Banga is één van de leden van ‘Ut Genoatskap foar ut gebrúk fan ut Dokkumers’, welke onlangs een nieuwe website lanceerde met informatie over het Stads, en de proza en poëzie die in de loop der jaren in het Dokkumer dialect verschenen is. Dat bleek een vrij magere oogst te zijn, waarop Banga besloot om zelf voor zijn vrouw en (klein)kinderen wat gedichtjes te schrijven. Versjes over Dokkum, de molens, de leugenbank, de ijsfontein, het bierbrouwen, zomer en winter in Dokkum, maar ook over ‘syn skatsje en kleinkynders’. Het werd daardoor een heel persoonlijk document, waarover hij van familie en vrienden zoveel positieve reacties kreeg, dat besloten werd om het bundeltje toch ook uit te geven voor een breder publiek.


Zorgen over ‘ut Dokkumers’
Vanuit Ut Genoatskap verschijnen regelmatig columns in het Dokkumers op de online stadskrant In-Dokkum, waarvan er ook een aantal is opgenomen in ‘Myn Stadsje’. Daarnaast werden door Banga enkele gedichten van andere Dokkumer dichters, zoals Tiete Douma-de Vries die in de vorige eeuw vaak poëzie over Dokkum publiceerde, geselecteerd. Banga zegt daarover: “Ferskillende gedichten fan andere ouwe Dokkumers binne opnommen in dit bundeltsje om un moaier beeld te krijen fan hoe ’t de stad froeger war, mar òk hoe gaaf Dokkum noch altyd is.” Op de omslag schrijft Banga dan ook: “Dit boekje hew ik maakt om de taal fan myn hart en fan myn stadsje fast te lêgen; foar myn frou, kynders en kleinkynders, mar òk foar elk dy’t om taal geeft. Ut is allegaar taal, mar wel un taal dy’t steeds mear ferdwynt…”

‘Un moai pryske’
‘Myn Stadsje’ is dankzij subsidies van de Provincie Fryslân, de Gemeente Noardeast-Fryslân en Stichting Het Dokkumer Stadsfonds voor ‘un moai pryske’ verkrijgbaar in de boekhandel of via de website www.historia-doccumensis.nl  (onder Publicaties) in een hardcover of een paperback versie. De donateurs van de Stichting Oud-Dockum krijgen het boekwerkje overigens gratis aangeboden, aangezien de stichting door de corona-epidemie dit voorjaar geen activiteiten kon organiseren.