IJsclub Dockum
Op het terrein nabij de IJsbaan in Dokkum wordt door de Koninklijke IJsclub Dockum gebouwd aan een nieuw Koek en Zopie gebouw. De vereniging bouwt een nieuwe eigentijdse en duurzame variant. Het nieuwe gebouw is een ontwerp van Adema Architecten en vervangt het huidige, zwaar verouderde gebouw dat nu zo’n dertig jaar op het terrein staat. Het nieuwe gebouw wordt voor de komende veertig jaar gebouwd, heeft zonnecollectoren en duurzaam hout dat geen onderhoud nodig heeft.

Bouw
Het duurde vrij lang voordat de toezeggingen vanuit de gemeente ook daadwerkelijk zwart op wit stonden, zo laat voorzitter Jan Willem Hamstra weten. De club kocht een aantal materialen een paar jaar geleden al en de heren Elzinga en Tigchelaar bouwen nu in hun vrije tijd aan het nieuwe onderkomen. De bouw vordert nu en de mannen proberen voor de eerste ijsperiode uit de wind en droog te staan. Het project moet dan helemaal afgerond zijn in maart/april 2019.

Crowdfunding
Omdat de eigen middelen beperkt zijn heeft de ledenvergadering besloten om over te gaan tot een crowdfundingactie. Er werden certificaten uitgegeven ter waarde van € 500,- om de bouw te kunnen bekostigen. Het leverde €35.000,- op en mede door die extra opbrengst kon ook de oprijlaan worden aangepakt. De bouw van het gebouw was begroot op ongeveer €22.500,-. Er wordt nu ook gekeken of het extra geld in bijvoorbeeld LEDverlichting op het terrein gestoken kan worden.

Zes dagen open
De ijsbaan was in de afgelopen veertig jaar gemiddeld zes dagen per jaar open, zo berekende de club. Met name in de jaren 2011, 2012 en 2013 werden er goede jaren gedraaid. “Als we dan open zijn, dan willen we dat het netjes voor elkaar is”, vertelde Hamstra in een eerder interview. De ijsclub is opgericht in 1840 en waarschijnlijk de oudste ijsclub ter wereld. Van oudsher was de ijsbaan ook de plek waar nieuwe liefdes opbloeiden. Naast het nieuwe gebouw zijn er een aantal andere ideeën om de ijsbaan meer sfeer te geven. “Dat mensen ook nu met een goed gevoel terugdenken aan de ijsbaan”, vertelt Hamstra.