Donderdagmorgen vanaf half tien is hij voor het eerst open. Boekhandel van der Velde op de Grote Breedstraat in Dokkum. Terwijl de laatste hand gelegd wordt aan de nieuwe boekhandel in Dokkum, blikken directieleden Ad Peek en Rutger van de Velde terug op hoe het voor hen in Dokkum begon. Aan de koffietafel achterin de winkel hebben ze een prachtig zicht op de volledig gerenoveerde winkel. De vierde generatie van der Velde ziet soms met lede ogen aan hoe er ondanks hard werken nog overal spullen liggen. “Hadden we het hier gisteren net allemaal opgeruimd, kunnen we weer opnieuw beginnen”, verzucht van der Velde. En toch is de nieuwe boekhandel in Dokkum nu al geslaagd.

Telefoontje
Twee jaar geleden belde Anita Schaaf de directie van van der Velde op. Als er niets zou gebeuren, was de kans erg groot dat Dokkum geen boekhandel meer over zou houden. Voor van der Velde was Dokkum als winkel nummer acht niet de meest logische stap met bestaande winkels in Leeuwarden, Groningen, Assen, Drachten en Sneek. “Alleen door samen te werken kunnen dit soort winkels blijven bestaan.”, vertelt Ad Peek. “Dokkum heeft daarin de primeur”. Andere leuke wetenswaardigheid is dat het 125-jarig bestaan van Van der Velde samenvalt met de officiële opening van de vestiging in Dokkum.

Bibliotheek
Van der Velde was al langer bezig met een samenwerking tussen de Bibliotheek en de zelfstandige boekhandel. Jouke Bethlehem, directeur van de Bibliotheek in Noord Fryslân speelde daarin ook een belangrijke rol. Mede doordat er meer voor de Bibliotheek kan worden ingekocht, kan de Dokkumer boekhandel de winkel openen. Buurman Jan-Michiel van der Gang was eveneens een grote stimulator van de komst van de winkel.


Warm bad
Sinds de mannen in de historische binnenstad van Dokkum rondlopen voelen ze zich thuis. “Het voelt echt als een warm bad”, vertelt van der Velde. “Ze zeggen ook allemaal even goedendag en maken even een praatje”, vult Peek aan. “Het is een fantastisch gezellig plaatsje”. Met een team van vijf mensen wordt er de komende week proefgedraaid. Donderdag 16 november is de officiële opening van het pand. Van binnen is het pand er klaar voor, het wordt nog even spannend of de gevel ook op tijd klaar is. “Het is een goede winkel dat als je binnenstapt je jezelf er thuis voelt. Dat gevoel heb ik hier wel”, vertelt Peek.

De winkel is op donderdag 9 november vanaf 9.30 uur voor het eerst geopend.

Openingstijden
Maandag van 13.00 tot 18.00
Dinsdag van 9.30 – 18.00
Woensdag van 9.30 – 18.00
Donderdag van 9.30 – 18.00
Vrijdag van 9.30 – 21.00
Zaterdag van 9.30 – 17.00
Koopzondagen van 13.00 – 17.00


Deel dit bericht: