De sfeer zat er direct goed in donderdag tijdens de eerste dag van de zevende editie van de Admiraliteitsdagen. Na een boekpresentatie over het verloren gewaande familieskûtsje Eben Haëzer ging rond de klok van zes uur de strijd los tijdens de dorpenslag. Tien teams streden tegen elkaar door in dezelfde boot in tegengestelde richting te roeien. Het publiek genoot zichtbaar van de natte strijd en het droge weer. Naar mate de duisternis inviel, was pas echt goed te zien hoe hard er gewerkt was en wat voor resultaat dat had: Dokkum is de komende dagen nog prachtiger verlicht dan voorgaande jaren. Van harte welkom!

Skûtsjeboek
De familie Van der Werf presenteerde op Skûtsje Stêd Dockum het boek over dat schip aan bestuursvoorzitter Hylke Heidstra. Sytse van der Werf die het boek over de rijke historie van het skûtsje samen met de andere familieleden Henk, Sjoerd, Bram en Klasina van der Werf presenteerde zei tijdens de presentatie: “Troch dit boek realisearje je jo wat je yn hannen ha. Dan krije jo yn ‘e gaten werom it sa wichtich is dat ús histoarje en dizze skippen bewarre bliuwe moatte. It skip hat in siel krigen. Sa fielt it.’’ Wethouder Pieter Braaksma van de gemeente Dongeradeel kreeg eveneens een exemplaar. Hij stelt dat het een grote wens van hem is dat er steeds meer schepen in de haven van Dokkum komen te liggen, zodat het een echte museumhaven wordt. In Dokkum zijn inmiddels tientallen prachtige schepen uit het hele lang aangemeerd, alleen dat is al een bezoek aan de Admiraliteitsdagen waard.

Dorpenslag
Tien teams streden daarna tegen elkaar en dat deden ze onder het oog van veel publiek op de kades. Presentator Atze J. Lubach had voor de Admiraliteitsdagen een jasje aan waarin de Admiraliteitsvlag verwerkt was. Stijlvol en feestelijk zag hij de teams tegen elkaar strijden, steeds drie keer tegen elkaar. Over het water was een lijn gespannen en het team dat het eerst met alle zes deelnemers voorbij de lijn was had gewonnen. Met name de mannen konden het niet laten om het water daarbij flink omhoog te laten spatten. Het herenteam en het damesteam uit Foudgum, Bornwird en Raard wist de eerste prijzen in de wacht te slepen. De prijzen werden vervolgens door wethouder Pieter Braaksma uitgereikt.

Vrijdag 8 september
Op twee locaties in de stad gaan vrijdag de muzikale activiteiten van start. Op de Markt is Noardewyn live te vinden, waar overdag onder andere Jelle B en Gaatze Bosma optredens verzorgen. Om 16.00 uur wordt er door basisschoolkinderen een piratenlied gezongen. Het echt spektakel barst ’s avonds los tijdens de ‘Night of the Praams’. Bij de sfeervolle opening  van het meerdaagse feest in Dokkum zijn onder andere Xander de Buisonjé, Sharon Doorson en diverse gastartiesten. Alle hens aan dek is een alternatief muziekfestival in het historische centrum van Dokkum. Te midden van een aantal uitstekende foodtrucks, sfeerverlichting en unieke rekwisieten treden een zevental bands op die hun sporen in de alternatieve muziek scène hard aan het verdienen zijn.

Foto’s: Marit Anker | Verslag: Wytse Pyt de Jager

foto van Fotografie Marit Anker.

foto van Fotografie Marit Anker.

foto van Fotografie Marit Anker.

foto van Fotografie Marit Anker.

foto van Fotografie Marit Anker.

foto van Fotografie Marit Anker.