2016sionsbergsunenz
De Sionsberg in Dokkum gaat vanaf 24 december verder zonder het in de volksmond ‘dure restaurant’ en bijbehorende diensten, dat ook bekend als Sûnenz. Ouderenzorgorganisatie ZuidOostZorg vertrekt uit het gebouw en laat in Dokkum het voor tonnen verbouwde restaurant achter.  Toch verandert er weinig in de nieuwe Sionsberg en is veel van de door de ouderenzorgorganisatie gecreëerde onrust onterecht. De overige twee eigenaren van de Sionsberg: DC Klinieken en Cardiologie Centra Nederland (CCN) hebben een contract voor drie jaar met De Friesland zorgverzekeraar en de polikliniek draait dusdanig goed dat er ook gesproken wordt over uitbreidingsmogelijkheden.

De Friesland beëindigd ruzie
Wat in 2015 begon als redding voor de Sionsberg, blijkt ruim anderhalf jaar later te zijn geëindigd in een ruzie die zich voornamelijk achter gesloten deuren afspeelde. Zorgverzekeraar De Friesland greep in oktober van dit jaar in en even leek het erop dat de partijen de impasse gezamenlijk een eenduidig naar buiten zouden brengen. “We waren nog bezig met een afrondende tekst waarin we ons alle drie konden vinden”, zegt bestuursvoorzitter Bert van der Hoek. “Het is erg jammer dat ze nu buiten ons om de pers hebben opgezocht. De ouderenzorgorganisatie regelde een interview in de Leeuwarder Courant en stuurde vervolgens twee persberichten uit waarin de organisatie met name de zorgverzekeraar beschuldigd en stelt dat er ‘een eenzijdig contract is afgesloten met DC Klinieken en CCN’. Die beschuldiging is flinderdun. “We kennen we de inhoud van dat contract niet”, laat een woordvoerder tegelijkertijd ook weten.

Geen reden tot onrust
Direct na het ‘nieuws’ van Zuidoostzorg werden er aan de balie van de Sionsberg vragen gesteld door patiënten, laat een woordvoerder van de Sionsberg weten. In Dokkum werken na het faillissement nu weer zo’n 110 mensen. “Onrust is niet nodig”, laat Yteke van Dijk van de Sionsberg weten. Concreet betekent dat, dat er voor patiënten van Sionsberg niks verandert. “Ook in 2017 kunnen de mensen uit Noordoost Friesland en daarbuiten gewoon terecht bij hun arts in Sionsberg.” Dokter Igor Tulevski die in de Sionsberg werkt betreurt het dat de stekker uit Sûnenz wordt getrokken. “Maar wij garanderen dat wij, in nauwe samenwerking met de huisartsen, de anderhalvelijnszorg in Noordoost Friesland gestalte gaan geven, in een vernieuwend zorgconcept.” Cardiologie Centra Nederland en DC Klinieken hebben half oktober een akkoord gesloten met De Friesland Zorgverzekeraar over de inkoop van poliklinische zorg in Sionsberg in Dokkum en die is daarmee voor de komende drie jaar gegarandeerd.

Duur restaurant
De bestuursvoorzitter hield zich niet bezig met de huisvesting van Sûnenz, maar keek kort geleden in Dokkum zijn ogen uit naar wat er in opdracht van Zuidoostzorg werd geïnvesteerd. “En ik weet nu ook wat het gekost heeft”, laat hij weten. Exacte bedragen wil van der Hoek niet noemen. “Ik heb wel het gevoel dat we als zorgverzekeraar nu dubbel moeten betalen, zegt van der Hoek. De Friesland keert Zuidoostzorg nog een bedrag uit voor de realisatie van het anderhalvelijnscentrum in Dokkum. De werknemers van Sûnenz hebben een contract bij ZuidOostZorg. Deze contracten zullen worden gerespecteerd en er zullen geen gedwongen ontslagen vallen. Toch is er wel een kans dat het restaurant en verbouwde deel eerst leeg komt te staan, laat een medewerker van de Sionsberg weten. De Friesland neemt het mee in de gesprekken die de komende tijd volgen

Toekomst
“Wat goed is in Dokkum, moeten we vooral ook in Dokkum houden”, laat van der Hoek weten met het oog op de toekomst. “We moeten wel reëel blijven in onze wensen. Een 24uurs spoedzorg die 7 dagen per week wordt bemand is dat niet”, laat hij weten. Datzelfde geldt voor zaken rondom verloskunde. “Daar worden door de inspectie hoge eisen aan gesteld”. Ook voor bepaalde specialismen is een bepaalde omvang nodig die in Dokkum niet gehaald wordt. Naast de twaalf specialismen die wel in Dokkum mogelijk zijn, wordt er ook ingezet op het voor- en nazorgtraject. Wat de zorgverzekeraar betreft zijn klinische bedden in Dokkum geen optie, maar passen huisartsenbedden wel in een Sionsberg van de toekomst, met name voor kwetsbare ouderen . Na de jaarwisseling hoopt De Friesland samen met de eigenaren van de polikliniek een nieuwe bestuur te hebben voor transmuraal centrum Sionsberg. “Nieuwe mensen kunnen het opnieuw neerzetten en dan ontstaat er toch een frisse doorstart”.

Bijlagen
1. 20161129-persbericht-consortium
2. 20161129-persbericht-zuidoostzorg-vertrekt-uit-sionsberg
3. persbericht-situatie-zorg-noordoost-friesland-duidelijk

2016sunenz