In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl de rubriek ‘Rondom Sionsberg’. Hier komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie vertelt coördinator Binny Dijkshoorn over het eerste jaar van Zorgpension Dokkum.

Sinds begin 2021 is op de tweede etage van de Sionsberg Zorgpension Dokkum gevestigd. Hier zijn zestien ELV-bedden beschikbaar voor een kortdurend verblijf, gericht op herstelzorg. “Bij Zorgpension Dokkum worden cliënten door een enthousiast en professioneel team begeleid naar een hernieuwde zelfstandigheid en zelfredzaamheid, om in een fijne omgeving toe te werken naar een terugkeer naar huis”, legt Binny uit.


Ziekenhuizen ontlasten
Eerder vertelde Binny al dat hier in het noorden grote behoefte is naar dit concept: “De cliënten die hier komen hebben niet meer de medische zorg nodig van een ziekenhuis, maar zijn nog niet zelfstandig genoeg om naar huis te kunnen. Dan is het bij Zorgpension Dokkum een hele fijne plek waar we de zorg overnemen en toewerken naar een thuiskeer.” Direct na de opstart van het Zorgpension waren dagelijks vijf á zes bedden bezet, sinds de zomervakantie is dat minimaal tien, en we blijven groeien. “En dat terwijl de ziekenhuizen het afgelopen jaar niet op volle sterkte -qua operaties- konden draaien. Het is fijn dat wij op deze manier de ziekenhuizen en huisartsen kunnen ontlasten door bedden sneller vrij te maken en patiënten over te nemen”, geeft Binny aan, doelend op de druk in de zorg vanwege de pandemie.

Samenwerkingen en uitleg geven
De komende periode wordt daarom door Binny en haar team nog meer naar samenwerkingen gezocht, door uit te zoeken waar er nog behoefte aan is in deze regio. “Nu krijgen we de meeste cliënten via de huisartsen doorgestuurd en ook steeds meer familieleden gaan actief op zoek voor zorg na een eventuele operatie.” Het afgelopen jaar bezocht Binny diverse ziekenhuizen om uitleg te geven over de werkwijze van het Zorgpension. “We vertellen dat we zeven dagen in de week, 24 uur per dag nieuwe cliënten op kunnen nemen. Dat is bijvoorbeeld ook ideaal nu we hier in Dokkum weer een spoedpoli hebben. Wanneer mensen dan plotseling niet naar huis kunnen, hoeven ze niet helemaal naar een ziekenhuis in Leeuwarden of Drachten gebracht te worden. Maar kunnen ze -als ze daarvoor in aanmerking komen- direct in het Zorgpension opgenomen worden.”

Charme van Sionsberg
Daarmee geeft Binny direct aan hoe perfect de locatie van het Zorgpension is: dicht bij alle onderzoeksmogelijkheden die Sionsberg biedt. “Alle zorg die onze cliënten nodig hebben, is om ons heen. En dat in combinatie met de huiselijke setting die we hier gecreëerd hebben plus de charme van de Sionsberg, maakt dat mensen zich hier thuis voelen. Voor de duidelijkheid en qua verwachtingsmanagement”, zegt Binny lachend, “We zijn geen vier-sterren hotel. Dat moet ook niet, want dan willen mensen niet meer naar huis.” De doorlooptijd van cliënten bij het Zorgpension is gemiddeld twintig dagen. “En dat is heel snel. Elke week bekijken wij de voortgang: wat heeft iemand nodig om weer naar huis te kunnen gaan? Alles in overleg met de cliënt en de familie.”

Aandacht voor cliënten
Zorgpension Dokkum heeft een enthousiast en betrokken team, wat afgelopen jaar aangevuld is met twee stagiaires en vier vrijwilligers. “Een toegevoegde waarde”, volgens Binny. “Nu er steeds meer bedden bezet zijn, hebben de vrijwilligers tijd voor die extra aandacht. Helaas hebben we ons eerste jaar behoorlijk aan moeten passen aan de coronamaatregelen en worden we nog steeds beperkt in het uitvoeren van ons concept waar we naar toe willen: een huiselijke sfeer waarin ook mogelijkheden zijn voor gezamenlijke maaltijden en tijd met elkaar doorbrengen in de huiskamer. Toch zijn we heel tevreden over dit eerste jaar. Het allerbelangrijkste: de zorg voor de cliënten staat, mensen krijgen hier aandacht!”

Eenjarig jubileum
In januari bestaat Zorgpension Dokkum één jaar. ”Helaas weer geen feestje of open dag… Maar we staan er met het team wel bij stil. We zijn trots op wat we het afgelopen jaar ontwikkeld, aangepast en gefinetuned hebben zodat het voor alle partijen zo fijn mogelijk werkt. We leveren maatwerk waarbij ons team een grote rol speelt en iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft waardoor we onszelf blijven verbeteren. De toekomst zien we vol mogelijkheden tegemoet, zo zijn we al bezig met mogelijke uitbreidingen in de leegstaande vleugel naast ons. We draaien graag op volle sterkte!

De volledige zorg van Zorgpension Dokkum wordt door verzekeraars vergoed, mits er een indicatie van een arts aanwezig is. Meer informatie kunt u vinden op de website of via telefoonnummer 06-11374660