In onze nieuwe rubriek Zomerwerkers nemen we iedere week van de zomervakantie een kijkje bij Dokkumers die wiens werk (grotendeels) in de zomer plaatsvindt of voor wie de zomer het drukste seizoen is. In deze eerste editie: Gerke Jagersma, havenmeester van Dokkum.

Wie ben je, wat doe je en hoe lang ben je daar al mee bezig?
Mijn naam is Gerke Jagersma. Ik ben havenmeester in Dokkum en tevens eigenaar van camping Dokkum. De haven beheer ik sinds 2003, dus dat werk doe ik nu al zo’n negentien jaar.

Wat maakt werken in de zomer anders dan in de winter?
De zomer is voor mij als havenmeester natuurlijk de drukste periode, want dan zoeken de meeste toeristen Dokkum op. Iedere middag om 13 uur ga ik langs de bootjes in de haven en probeer ik ze in het gareel te krijgen. Hoe netter alle boten achter elkaar aansluiten, des te meer toeristen we aan de waterkant kunnen herbergen.
Bovendien innen we als haventeam geld voor de vaste ligplaatsen en we zorgen voor de water-, gas-, en lichtvoorziening voor de boten. Ook dat vergt in de zomer meer tijd dan in de winter. Daarnaast beheren wij de sanitaire voorzieningen en halen wij twee keer per dag huisvuil van boord, ’s ochtends en ‘s avonds.
De havenprijzen houden we bewust laag, ook in het hoogseizoen. Toeristen blijven dan langer in Dokkum liggen. Als we de prijzen omhoog doen, zouden wij als havenmeesters misschien meer verdienen, maar wat goed is voor de enkeling hoeft niet goed te zijn voor de massa. Door onze lage prijzen kan namelijk de hele stad Dokkum en vooral ook de ondernemers van de bootjesmensen profiteren.

Is dit seizoen anders dan de afgelopen twee corona-seizoenen met lockdowns?
Ik merk dat het dit seizoen minder druk is in onze haven. In de zomer van 2020 gingen veel meer mensen erop uit met hun boot. Omdat we toen in lockdown zaten, kon je simpelweg niet veel. Er met de boot op uit was één van de weinige vakanties die mogelijk was. Het was mooi om te zien dat zoveel mensen in die tijd alsnog in Dokkum aanmeerden.

Wat is het mooiste aan werken in Dokkum?
De toeristen vinden Dokkum altijd een prachtig en vooral ook gemoedelijk stadje. De waan van de dag wordt hier verruild voor een paar dagen heerlijk rustig dobberen aan het water. Er is geen hectiek, geen stress, geen gedoe. Je wordt daarom ook heel anders aangesproken door de mensen. Ze zijn vriendelijk en hebben altijd zin in een praatje. Wat ik ook heel prettig vind is de vrijheid van het beroep. Je bent als havenmeester immers altijd buiten. Wat is er nu mooier dan dat?

Foto: Marit Anker