Voor onze nieuwe rubriek Zomerwerkers nemen we iedere week van de zomervakantie een kijkje bij Dokkumers die wiens werk (grotendeels) in de zomer plaatsvindt of voor wie de zomer het drukste seizoen is. In deze editie: Mirjam van der Galiën-Veeninga, brugwachter in Dokkum.

Wie ben je, wat doe je en hoe lang ben je daar al mee bezig?
Mijn naam is Mirjam van der Galiën-Veeninga en ik ben al bijna twee jaar brugwachter en sporthalbeheerder bij de gemeente Noardeast-Fryslân. Met een team van elf vaste collega’s en drie oproepkrachten beheren wij in de zomerperiode de Altenabrug, de Eebrug en de Woudpoortbrug in Dokkum en twee bruggen in Birdaard.

Wat maakt werken in de zomer anders dan in de winter?
Dit is een combi-baan: ’s zomers werk ik als brugwachter en ’s winters werk ik als sporthalbeheerder. In de zomer zit je gewoonlijk van 9 tot 19 uur op de brug. Je zit óf op de Woudpoortbrug óf op de Altenabrug en de Eebrug samen. Die laatste twee bedien je als combinatie. Als ik een dag op die twee bruggen zit, is het dus een kwestie van constant van de ene naar de andere brug fietsen. Het is natuurlijk maar een klein stukje, maar als je al die meters bij elkaar optelt, fiets je in het hoogseizoen soms wel 50 kilometer per dag!

Is dit seizoen anders dan de afgelopen twee corona-seizoenen met lockdowns?
Zeker. Er zijn dit jaar minder bootjes dan de afgelopen twee jaren. In 2020 en 2021 konden of durfden veel mensen niet naar het buitenland, dus dan gingen ze “maar te varen”. Dat was een van de weinige dingen die nog mogelijk was in die jaren. Ik merk dat het nu rustiger is op het water. Veel mensen gaan nu weer op andere manieren op vakantie.

Wat is het mooiste aan werken in Dokkum?
Als brugwachter ben je natuurlijk altijd onder de mensen. Het is een en al gezelligheid en vrolijkheid op het water. Van heel veel toeristen hoor ik hoe ontzettend mooi Dokkum is: de terrasjes, de boetiekjes, de bolwerken, de Diepswal als boulevard… leuk om dat over je eigen stad te horen!
Ook fungeren wij als brugwachters als een soort informatiepunt voor veel bootjesmensen: ze vragen ons bijvoorbeeld wat leuk is om te doen in Dokkum, waar ze het beste kunnen aanleggen of waar het keerpunt voor de Elfstedentocht te vinden is.
Wat ik ten slotte ook heel leuk vind, zijn de avonturen met onze welbekende hengel met zijn Fryske klomp. Met deze hengel vragen we toeristen om een kleine bijdrage om door Dokkum te mogen varen. Dat klompje hengelen we dan naar ze uit als ze langs de brug varen. Het leuke is dat ik in het klompje af en toe niet alleen het geld, maar ook bijvoorbeeld chocola of een appelflap terugvind. Een toerist heeft zelfs een keer geprobeerd om er een halve liter bier voor mij in te proppen!