Doesjka en Ferdinand Hoogewoud uit Houten kijken vol verwondering naar de IJsfontein midden op de Markt. Hun camper staat op Minicamping en Theetuin Aldsyl en ze zijn op de fiets naar Dokkum gekomen. “We houden erg van wandelen en fietsen en we zijn op vakantie door Friesland inclusief een bezoek aan de Waddeneilanden.”

Robuuste IJsfontein met belevening
Het stel is onder de indruk van het historische centrum van Dokkum. “Het is hier leuk om rond te lopen en het doet gezellig aan. Ook zijn hier veel mooie winkeltjes, niet alleen van die grote ketens”, vindt Doesjka. “We hadden al gehoord dat we Dokkum beslist moesten bezoeken, zeker als we de verschillende Fonteinen van Friesland willen bekijken. De IJsfontein is prachtig robuust, zonder tierelantijntjes en heel bijzonder door de witte ijsaanslag. En het mooiste is: je kan het kunstwerk echt beleven. Je kan het voelen en aanraken. Dit is wat kinderen zich later ook herinneren: weet je nog, die koude IJsfontein?!”


Nieuwbouw in Dokkum
“Het valt op dat er weinig leegstand is in het centrum én dat hier veel gewoond wordt. Over de nieuwbouw is goed nagedacht: zo’n houtenpandje op het bolwerk, je ziet dat dat met een knipoog naar de geschiedenis is. Het is nieuwbouw, maar dit blijf je mooi vinden. Sommige nieuwbouw kan gelukkig echt passend en mooi zijn”, vertelt Ferdinand die graag meer van de stad en de provincie wil zien: “We plannen niks in deze vakantie. We genieten nu van de stad en stappen straks weer op de fiets om te genieten van de landelijke omgeving!”

Foto: Marit Anker