Terwijl de broers Jaap en Govert Smits genieten van het uitzicht op de Zijl, komen hun vrouwen Nelleke en Josephine net een van de winkels uit. “Je hebt hier echt hele leuke winkels en boetiekjes met bijzondere merken en er wordt je niks opgedrongen!”, aldus de enthousiaste dames.

Dagje Dokkum in de zon
De broers en hun vrouwen wonen in Dordrecht en Bergen op Zoom en verblijven een midweek in een hotel in Leeuwarden. Vandaag staat er een dagje Dokkum op het programma: “We waren hier al eens eerder, maar toen was het vreselijk weer. Gelukkig schijnt de zon vandaag! We vinden het tot nu toe een heel leuk en mooi oud stadje. Al die Friese steden hebben eigenlijk wel hun eigen identiteit.”

Vriendelijke mensen
“Dokkum ziet er mooi uit, er zijn vriendelijk mensen. Het moet hier eigenlijk niet te druk worden”, vinden Jaap en Govert. “De Friezen zijn allemaal heel vriendelijke mensen, die vooroordelen van ‘stugge mensen’ kloppen van geen kant. Verder is het hier niet te groot, lekker compact, mooi, gezellig en prachtig qua historische waarde. En nu gaan we de kroeg in!”. De schoonzussen vinden het prima: “duiken wij nog even een winkel in”.

Foto: Marit Anker