Ze zijn heerlijk aan het genieten van een koffie en een Ice Tea bij de Abdij. Voor Ingrid Kriek en haar zoontje Axel is dit al de zesde keer in Dokkum. “Eigenlijk zijn we helemaal geen toeristen in klassieke zin,” vertelt Ingrid. “Ik heb een boerderij gekocht in Kollumerpomp. We wonen dus bij wijze van spreken om de hoek.”

Hotelletje boeken en omgeving verkennen
Toch klinken hun plannen behoorlijk toeristisch. “We bezoeken deze vakantie allerlei verschillende plaatsen in Friesland. We boeken een hotelletje en verkennen de omgeving.” Dat hotelletje is voor moeder en zoon Kriek in Dokkum steevast de ABDIJ. Het verkennen van de omgeving hebben ze gedaan door bijvoorbeeld de tentoonstelling Giga Insecta in Vijversburg in Gytsjerk te bezoeken en door te dineren bij de Schreiershoek. Wat er vandaag nog op de planning staat? “We gaan vanmiddag varen!” zegt Axel enthousiast. Ingrid vult aan: “Gezellig met z’n tweeën het water op. Heerlijk met dit warme zomerweer.”

Mini-museum
Waarom Ingrid en Axel Dokkum al voor de zesde keer bezoeken? “Dokkum is gewoon een ontzettend pittoresk stadje. Vooral de oude pandjes hier aan de Markt vind ik mooi. En de grachten natuurlijk. De historische binnenstad is net een minimuseum. Het oogt hier ook zo netjes en rustig. Dokkum is gewoon… gezellig kneuterig.” Ingrid begint te lachen. “Dat bedoel ik als een groot compliment!”

Foto: Marit Anker