De afgelopen weken konden we in de Rubriek “Wite Kninen” op www.in-dokkum.nl stap voor stap kennismaken met dit collectief van kunstliefhebbers. In het geheim hebben zij zich voorbereid op een grote expositie in de oude gymzaal van de Groen van Prinstererschool. Het gymnastieklokaal is vanbinnen en buiten omgetoverd tot een echte expositiehal, hier tonen zij de kunstwerken die voor en door de bewoners van deze regio zijn gemaakt. De redactie van www.in-dokkum.nlinterviewde aan de vooravond van de opening van de expositie enkele Wite Kninen.

Totstandkoming expositie en locatie
Aan het begin van het interview vertellen de Wite Kninen hoe dit initiatief van een exposite tot stand is gekomen: “In de zomer van 2017 zagen we dat Culturele Hoofdstad 2018 nog niet zo leefde in Dokkum en vonden we als kunstliefhebbers dat er ook hier iets georganiseerd moest worden. Het begon met een klein groepje en een klein idee. Toen we met de gemeente om tafel gingen en deze geweldige locatie ter beschikking kregen, werd het een steeds groter wordend project. We kregen ondersteuning in de vorm van subsidie via het Iepen Mienskipsfûns en de Rabobank. Stichting Welzijn het Bolwerk schonk ons veel in natura. Toch hebben we aan het oorspronkelijke plan van een low-budget tentoonstelling vastgehouden.”

Witte konijn uit Wonderland
De naam Wite Kninen riep veel vragen op bij de bewoners van Dokkum maar er is zorgvuldig voor gekozen: “De naam is geïnspireerd op het verhaal van Alice in Wonderland. Dit moderne sprookje gaat over Alice die een heel saai boek aan het lezen is wanneer er ineens een pratend wit konijn langskomt en Alice meelokt het konijnenhol in. Het blijkt geen hol maar de wondere wereld Wonderland te zijn, een bijzondere wereld vol merkwaardige figuren en personages. Het witte konijn staat ook symbool voor aantrekkingskracht en nieuwsgierigheid en dat hebben we in het Frysk vertaald naar Wite Kninen.”

Voor en door Noordoost Fryslân
Het oorspronkelijke doel om afvalmaterialen te gebruiken voor de expositie bleef, zo hebben alle mensen van deze regio eraan meegewerkt. Niet altijd bewust en letterlijk maar verschillende kunstwerken zijn gebaseerd op materialen van tweedehands winkels of andere gebruikte en afgedankte producten: “De kunsthal bestaat uit persoonlijke werken en grotere gezamenlijke werken gemaakt in samenwerking met onderwijsinstellingen, maatschappelijke en culturele organisaties. We wilden meer mensen bij dit project betrekken om zo meerdere visies te krijgen allemaal met een link naar Noordoost Fryslân.”

Kunst en Mienskip
De Wite Kninen blijkt een groep kunstliefhebbers te zijn die de samenwerking met elkaar en met de Mienskip hebben gezocht, zonder de nadruk te veel op de kunst te leggen: “We probeerden als Wite Kninen het stereotype beeld van Noordoost Fryslân te veranderen. Niet om een esthetisch doel te bereiken of een moreel voor te leggen maar juist om te verrassen. Het ging ons voornamelijk om het proces van verbinding en gezamenlijk iets te realiseren. Dat het dan soms een tikkie vreemd wordt is niet gek met zoveel verschillende individuen vanuit de samenleving. We hebben de expositie geprobeerd om laagdrempelig, humoristisch en soms ook ontroerend te maken. Niet iets standaards, zo kun je van alles aantreffen als je jezelf ervoor openstelt. Kunst is immers ook vaak niet uit te leggen, ze zeggen ze wel: waar tekst ophoudt gaat het beeld verder. Het kijken ernaar is iets wat je zelf bezit en daar heb je vaak wel een gevoel bij.”

Gymzaal omgetoverd tot expositiehal
Van 29 september tot en met 14 oktober is de kunsthal aan de Van Kleffenstraat geopend en gratis toegankelijk voor het publiek. Wanneer je de oude gymzaal binnenstapt krijg je een gidsje mee waarin de kunstwerken doormiddel van stukjes tekst beschreven worden: “Deze kunstvorm maakt het verhaal compleet. Je stapt met je gidsje echt een andere wereld binnen. Een toonzaal ingericht met ruimtelijke objecten en platte kunstwerken die figuratief en non-figuratief zijn. Een ruimte waar je je kan verwonderen en verbazen over wat we graag willen laten zien van Noordoost Fryslân. En dan net op een andere manier. We hopen dat mensen nieuwsgierig zijn en langskomen. Onze kunstwerken bekijken, erover nadenken en dan nog eens langslopen om nog wat details te bekijken…. ”

De kunstwerken gaan na de expositie terug naar de eigenaar, maar bij belangstelling kan er altijd contact opgenomen worden met de Wite Kninen, zij zullen dan zorgen voor contact met de kunstenaar.

Voor meer informatie en nieuwsgierig makende beschrijvingen van de kunstwerken: www.in-dokkum.nl/witekninen.