Wat vinden de Dokkumers? De historische verenigingen en instanties in Dokkum maken zich grote zorgen over de aantasting van het historische karakter van de Dokkumer bolwerken door het leggen van extra loopbruggen en voetgangersverbindingen over de stadsgrachten buiten de vier eeuwenoude toegangspoorten om. Is er werkelijk behoefte aan dergelijke korte routes (voor ‘luie mensen’ zoals een raadslid het in de raadsvergadering omschreef) en welk voordeel bieden zij? Volgens wethouder Hanemaaijer een onmisbare ‘verbinding tussen stad en Harddraverspark’. In wiens belang en met welk doel?

De historische verenigingen zijn daarom benieuwd wat het publiek en met name de Dokkumers daarvan vinden. Via een onderstaande poll kunt u tot woensdag 20 januari a.s. uw keuze kenbaar maken door VOOR extra loopbruggen of TEGEN extra loopbruggen naar de bolwerken te stemmen. Via het forum kunt u uw stem zelfs motiveren. De uitslag van de enquête zal donderdagavond in de raadsvergadering van de Gemeente Noardeast-Fryslân bekend worden gemaakt.

De historische verenigingen zijn duidelijk in hun mening en boodschap:
“Dokkum is moai, dêr binne inwoaner en toerist ut over eens; dêr komme de mênsen òk foar. Oans binnenstad is gaaf en frijwel ongeskonden deur de loop der ieuwen kommen, mar dêr is un reden foar: toen andere steden in de ‘geest der vernieuwing’ besloaten hur festingwerken te slechten en dêr de grachten met te dempen, had ‘arrem Dokkum’ dêr gewoan ut geld nyt foar. Dy armoede fan toen is nou oans rykdom!

De kern fan oans boadskap is: Laat de bolwerken fan Dokkum moai blive en tast ut histoarys karakter nyt an! Gyn loopbruggen en mear “ferbindingen” over de grachten!

Namens:
Stichting Oud-Dockum
Stichting Historia Doccumensis
Historische Vereniging Noordoost-Friesland
Museum Dokkum

[poll id=”2″]