Verpleeghuis de Waadwente dat aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum staat, wordt gekocht door ZuidOostZorg, één van de drie partijen die ook ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum overnam. Welk bedrag er voor het verpleeghuis is betaald wilde curator Hans Silvius niet zeggen. Wel dat de totale schuld die in het faillissement van zorggroep Pasana achterbleef inmiddels is geslonken van 40 naar 30 miljoen euro, voornamelijk door de verkoop van vastgoed. De Waadwente in Dokkum wordt een verpleeghuis ‘nieuwe stijl’ gekoppeld aan de nieuwe Sionsberg.

Het nieuws over het Dokkumer verpleeghuis werd woensdagmorgen bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Feanwâlden. De nieuwe organisatie neemt, nadat de NZa en ACM hun goedkeuring hebben verleend aan de doorstart, de dagelijkse leiding over van de Stichting Continuïteit Zorgverlening Friesland. Met deze zogeheten vangnetstichting, onder leiding van bestuurder Haijo Homan, was de zorg gegarandeerd. Het werk en de verzorging in het verpleeghuis ging door, terwijl de aandacht van de media zich eigenlijk alleen op de Sionsberg richtte.

Verpleeghuis de Waadwente was ook na het faillissement van alle onderdelen van de voormalige zorggroep Pasana misschien wel het minst in het nieuws. Alle berichten gingen in eerste instantie over het Dokkumer ziekenhuis en later ook veel over de met sluiting bedreigde locaties: De Stelp op Ameland, De Spiker in Ternaard en in mindere mate over De Hale in Damwâld. De overname betekent dat de deze locaties net als Talma Hoeve in Feanwâlden, open blijven. Het merendeel van de werkgelegenheid voor de Pasanamedewerkers kan met deze doorstart behouden blijven, maar 78 werkplaatsen gaan door de overname verloren. Het gaat daarbij met name om ondersteundende diensten en niet direct om de ‘handen aan het bed’.

De Waadwente in Dokkum wordt een verpleeghuis ‘nieuwe stijl’ gekoppeld aan het ‘anderhalvelijnscentrum Sionsberg 2.0’. In dit verpleeghuis ‘nieuwe stijl’ zijn de zorg en diensten erop gericht om cliënten zo snel mogelijk terug te laten keren naar huis, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Deze stichting was in November 2014 bij het faillissement in het leven geroepen door De Friesland Zorgverzekeraar. De stichting begeleidt de komende maanden de doorstart en handelt samen met de nieuwe eigenaren en de curatoren alle lopende zaken af.