“Op een gegeven moment moet je ook ergens een punt zetten”, vertellen Dokkumers Warner B. Banga en Piet de Haan over hun nieuwste uitgave ‘Bierbrouwerijen in Dokkum’. Samen zijn ze druk bezig met de laatste puntjes op de i van het standaardwerk. Alle informatie beperken tot een van driehonderd pagina’s dik is nog een hele klus en of dat voor het eind van het jaar wordt, is maar de vraag. Naast een enorme hoeveelheid informatie over bierbrouwen en de biercultuur van Dokkum, bevat het boek de geschiedenissen van 19 Dokkumer brouwerijen en een uitgebreide namenindex voor genealogen en speurders naar familiegeschiedenissen. “We ontdekken ook steeds weer nieuwe dingen”, vertelt de Haan. Warner B. Banga: “Gisteren kreeg ik het antwoord op één vraag terug in een mailtje. Anderhalve dag werk schreef Piet”.

In Dokkum wordt sinds kort weer Bonifatiusbier gebrouwen en op de markt gebracht. De geschiedenis van het Dokkumer bier lijkt op de geschiedenis van de stad Dokkum. Het brouwen en drinken van bier is bijna zo oud als de mens zelf. In de Bonifatiusstad is die biertraditie annex aan de Bonifatiusbron of -fontein. De twee ‘sneupers’ van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland onderzochten op verzoek van de stichting Dockumer Biergilde het bierbrouwen in Dokkum door de eeuwen heen. Zij haalden uit eeuwenoude archieven de historie van de bierbrouwersstad Dokkum uit de vergetelheid. Het pre-kadastrale onderzoek dat Piet de Haan eerder verrichte, was ook voor de samenstelling van dit boek bijzonder waardevol.

Bestellen
“Verbluffend veel feiten en gegevens over het bierbrouwen in de noordelijkste stad van Nederland”, schrijft Banga over het nieuwste boek. Het standaardwerk over het bierbrouwen in de Bonifatiusstad wordt uitgegeven door de stichting Historia Doccumensis en wordt geheel in full colour uitgevoerd met een harde kaft. Het boek zal in de winkel € 24,95 gaan kosten, maar is vooraf te bestellen voor € 17,50 via www.historia-doccumensis.nl.