Bij verenigingen en stichtingen zijn achter de schermen vaak vele vrijwilligers actief betrokken. In-Dokkum gaat in deze nieuwe rubriek op zoek naar achtergrondverhalen van verenigingen én de mensen die actief zijn binnen die vereniging. Soms als drijvende kracht, soms als helpende hand. Deze week een gesprek met Jilles Leijstra, voorzitter bij Volkstuinvereniging nocht en wille. 

Eigen gekweekte groenten en fruit
“In 1984 is de vereniging opgezet voor het uitoefenen en bevorderen van tuinieren in de ruimste zin van het woord”, vertelt Jilles Leijstra. Het tuincomplex biedt ontspanning en sociale contacten. Daarnaast natuurlijk het verbouwen van je eigen aardappelen, groente en kleinfruit. Ook het maken van een kruiden -en/of bloemen tuin is hier mogelijk. “Wij willen dat iedereen de kans krijgt om op zijn/haar eigen manier te genieten van eigen gekweekte groenten en fruit”, benadrukt Jilles. Er moet goed voor de grond gezorgd worden, het moet wel bemest worden en de balans moet er blijven. Liever geen gebruik van bestrijdingsmiddelen en gewoon veel liefde en aandacht geven.


Leden
“De vereniging bestaat uit 90 leden, via de website kun je je aanmelden”, legt Jilles uit. Je hoeft geen verstand te hebben van tuinieren, er zijn genoeg mensen om je te adviseren. Het tuinmotto luidt: Wij zijn er voor én naast elkaar! “Ik zit zelf al 40 jaar op dit complex en geniet nog altijd van de rust en de mooie natuur. En we eten altijd gezond. Er is een wachtlijst, dat houdt wel in, dat de belangstelling groot is”, vertelt Jilles Leijstra.

Huurprijs en locatie 
De tuinen leveren genoeg groente en fruit om het gehele jaar van te eten. Een deel ervan gaat zelfs naar de voedselbank. De huurprijs per vierkante meter is €0,20 en €5,- contributie per jaar. Het tuincomplex bevindt zich op de weg naar Sybrandahuis, de eerste afslag links naast het gemeentebedrijf wanneer je Dokkum uitrijdt.

Hoofdfoto: Actief Media