Bij verenigingen en stichtingen zijn achter de schermen vaak vele vrijwilligers actief betrokken. In-Dokkum gaat in deze rubriek op zoek naar achtergrondverhalen van verenigingen én de mensen die actief zijn binnen die vereniging. Soms als drijvende kracht, soms als helpende hand. Deze week een bezoek aan Volkstuinvereniging Nocht en Wille.

Al zestig jaar lang
Het bestuur is er heilig van overtuigd: de Volkstuinvereniging Nocht en Wille aan de Birdaarderstraatweg is het mooiste plekje van Dokkum. En dat al bijna zestig jaar lang. De vereniging heeft namelijk een lange geschiedenis. In 1973 stelde de gemeente een aantal braakliggende stukken grond aan de Birdaarderstraatweg beschikbaar voor hobbyisten met groene vingers. Na twaalf jaar werd het perceel geprivatiseerd: zo werd Volkstuinvereniging Nocht en Wille geboren. “De vereniging bestaat inmiddels alweer bijna vijftig jaar,” vertelt secretaris Dirk Osinga. Net na de oprichting was het werven van nieuwe leden moeilijk en was het perceel helemaal verwilderd, maar de afgelopen decennia is veel werk verzet. Door de vele inspanningen van o.a. bestuurslid Durk Halma zijn de maar liefst 85 volkstuintjes inmiddels stuk voor stuk bezet. “De vereniging werkt op het moment zelfs met een kleine wachtlijst voor nieuwe leden,” aldus Dirk Osinga. “Tuinieren is populair.”


Vooral veel nocht en wille
Nocht en Wille heeft veel te bieden: hoewel de meeste tuintjes worden gebruikt om aardappelen, groenten en (klein)fruit te verbouwen, zijn ook bloemen- en kruidentuinen populair onder de leden. Bovendien, legt Osinga uit, gebruiken sommige leden hun tuintje simpelweg als achtertuin, bijvoorbeeld omdat ze in de binnenstad wonen en daar geen tuin hebben. “Iedereen heeft hier zijn eigen plekje. Ieder lid krijgt de kans om op zijn eigen manier te genieten van zijn tuin en zijn gekweekte groente en fruit. Het gaat ook om de sfeer, de ontspanning en de sociale contacten.” Het is niet erg als je als nieuwkomer geen verstand hebt van tuinieren. De meer ervaren tuinders steken graag de handen uit de mouwen om te helpen (zowel figuurlijk als letterlijk!). Ze delen tuinbouwstrategieën, vertellen over bijzondere gewassen en geven tips over het uitsteken van onkruid en strooien van mest in je moestuin. Zelfs wilde theorieën over Bonifatius en zijn metgezellen kunnen wel eens voorbij komen tijdens het tuinieren.

Een bijzonder stukje Dokkum
Maar het hebben van een volkstuin moet niet onderschat worden. De heren van het bestuur zijn daarom ook vaak bij Nocht en Wille te vinden. Als je je tuintje een beetje goed bijhoudt en twee of drie keer per week langskomt, word je beloond door de natuur. “Onze tuinen leveren genoeg groente en fruit om het hele jaar van te eten,” vertelt penningmeester Johannes Boelstra, die al meer dan een week van de nieuwe Obama aardappelen uit zijn tuin eet. “Vaak is er zo veel eten over dat een deel van de opbrengst van de tuinen door de voedselbank wordt opgehaald.” Bijzonder is ook het aantal soorten gewassen dat hier verbouwd wordt: volgens Boelstra worden bij Nocht en Wille minstens 100 verschillende soorten aardappelen, groente en fruit geteeld. Bovendien trekken de tuinen veel dieren, zoals hazen, vogels, kikkers en padden. Naast wilde dieren heeft Nocht en Wille inmiddels ook zijn eigen tuinhond genaamd Twirre, een vrolijke beestje dat één keer in de zoveel tijd wordt meegenomen door bestuurslid Durk Halma. Al met al een zeer bijzonder stukje Dokkum dus.

Op zaterdag 9 juli heeft Nocht en Wille van 10 tot 14 uur open dag. Belanghebbenden kunnen het perceel bezoeken, de tuinen bewonderen en eendenmandenvlechters in hun originele klederdracht aan het werk zien. Het tuincomplex bevindt zich op de Birdaarderstraatweg, de eerste afslag links naast het gemeentebedrijf wanneer je Dokkum uitrijdt. Voor meer informatie over de open dag of lid worden van Nocht en Wille kunt u contact opnemen met d.s.osinga@gmail.com.